- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Gagarin űrhajója Budapestre érkezett

1961. április 12-én óránként 28 ezer kilométeres sebességgel száguldott a világűrben az első, ember által vezetett űrhajó, a Vosztok 1.

1961. április 12-én óránként 28 ezer kilométeres sebességgel száguldott a világűrben az első, ember által vezetett űrhajó, a Vosztok 1.

Jurij Gagarin legendás légi járműve vasárnap ismét útra kelt: óránként 20 kilométert haladva, hétfőn érkezett meg Záhonyból Budapestre, ahol a szeptember 1-én megnyíló kiállításon láthatják az érdeklődők. – Hogy egy űrhajó mennyivel könnyebben közlekedik a világűrben, mint az országúton, azt tapasztalhattuk – mondta tréfásan Sz. I. Kozlov, A szovjet tudomány és technika 50 éve című kiállítás igazgatója. – A határállomáson a vasúti kocsikról erős teherautók által vontatott trailekre raktuk a hordozó- és fekezőrakétákat, valamint az űrkabint, s a hét “fogatból” álló konvoj egy nap alatt ért fel a fővárosba. Mivel egy-egy teherautó a hozzákapcsolt rakománnyal együtt több mint 25 méter hosszú volt, elképzelhető, hogy – főként a városokon áthaladva -, milyen nehéz körülmények között utazott a különleges rakomány.

Gagarin űrkabinja és a szivar alakú rakéták műanyag ponyvába burkolva várják, hogy összeszereljék őket az alumínium pavilon előtti térségen. Erre a munkára már felkészült az ÉVM Építőgépestő Vállalat: a vásár főterén emelőbikákat állítanak fel, s a hatalmas daruk ezeknek a segítségével helyezik a helyükre a Vosztok 1. egyes elemeit. Mindenhez azonban még az szükséges, hogy az űrhajó 74 tonnás kilövőállványa is megérkezzék a határról a fővárosba. Záhonyban a magyarországi vasúti nyomtávnak megfelelő kerékpárokra helyezik át a hatalmas terhet – ez a nagyobb munka -, s azután szállítják vasúton Budapestre. Így előreláthatólag még ezen a héten felállítják a Vosztok űrhajót a Ligetben. Egyébként a kiállításra már eddig is mintegy 400 tonnányi anyag érkezett, tegnap pedig újabb 23 vagont indítottak Záhonyból.

Száznál több szovjet mérnök, technikus, szerelő dolgozik már a vásárvárosban, ahol 8 pavilonban mutatják be szeptember 1-től a szovjet tudomány és technika eredményeit.

(Részlet a Népszabadság 1967-es évösszefoglalójából)
A Vosztok-1, Gagarin űrhajója a Városligetben. (fortepan.hu, 44108)

Hunhír.info