- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

83 éve – Matuska halálbüntetését az államfő életfogytiglani fegyházra változtatta

(Korabeli tudósítás.) A pestvidéki törvényszék elnöke, Mendelényi László dr. ma délben hirdette ki a halálra ítélt Matuska Szilveszter elölt a kormányzó kegyelmi döntését. Az államfő a nemzetközi jogi akadályokra való tekintettel, kegyelemből a halálbüntetést életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatta át.

Matuska Szilvesztert, a blatorbágyi merénylői, a pestvidéki, törvényszék tanácsa — mint ismeretes — 1934 november 22-én 22 rendbeli gyilkosság és 14 rendbeli gyilkossági kísérlet büntette miatt kötéiáltuli halálra Ítélte. A tábla ezt az ítéletet helybenhagyta. a kúria pedig 1935 december 13-án jogerőre emelte. Lévai Tibor dr. védő ujrafelvételi kérelemmel fordult a törvényszékhez, ezt azonban a pestvidéki törvényszék elutasította s a tábla a törvényszék elutasító végzését jogerőre emelte. A védő ezek után kegyelmi kérvényt nyújtott be a kormányzó kabinetirodájánál. A halálos ítélet végrehajtását nemzetközi jogi bonyodalmak is akadályozták, amennyiben az osztrák bűnügyi hatóságok az annak idején Bécsben elfogott Matuskát csakis azzal a feltétellel adták ki a magyar bíróságnak, ha az ítélet kiszabásánál szem előtt tartják az osztrák büntetőtörvény rendelkezéseit, amelyek abban az időben nem ismerték a halálbüntetést.

A napokban érkezett le a pestvidéki törvényszékre — az igazságügyminisztérium utján — a kormányzó legfelsőbb döntése. Minthogy Márton Albert tanácselnök megbetegedett, a jogerős ítéletet, az államfői legfelsőbb elhatározással együttesen Mendelényi László, a pestvidéki törvényszék, elnöke hirdette ki Matuska Szilveszter előtt. Az ítélethirdetésnél nagyszámú közönség jelent meg a pestvidéki törvényszék esküdtszéki nagytermében. Négy fegyőr vezette elő a fegyencruhás, összekötözött kezű Matuska Szilvesztert. Meghízott és hatalmas fekete körszakállt növesztett.

A jogerős halálos Ítélet kihirdetése után az elnök közölte, hogy főméltóságú vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr a vádlottra jogerősen kiszabott halálbüntetést a nemzetközi jogi akadályokra való tekintettel életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatta át, s mellékbüntetésként tízévi hivatalvesztést állapított meg. Az államfő kegyelmi tényének egyedüli indoka: a nemzetközi jogi akadály. Az elnök rövid szünetet tartott, majd Matuska Szilveszter felé fordult: — Az ön cselekménye borzalmasságánál fogva semmiesetre sem lett volna a kormányzó ur kegyelmére érdemes s a kegyelmet az ön egyénisége sem érdemelte volna ki. Ön tehát kizárólag a nemzetközi, jogi akadálynak köszönheti, hogy a halálbüntetéstől megmenekült. Az elnök ezután enunciálla, hogy a vizsgálati fogságot nem számítják be Matuska büntetésébe, aminek 15 év múlva az esetleges feltételes szabadságnál van jelentősége.

Esti Kurir, 1938. április 9.