- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A király az árdrágítás ellen

A büntetés háromévi súlyos börtön és félmillió korona lehet – Bécs, március 27. Egy április 15-én hatályba lépó császári rendelet kiegészíti az eddigi intézkedéseket a lakosságnak a nélkülözhetetlen szükségleti tárgyakkal való ellátása dolgában, különösen az árfelhajtás és lánckereskedés megakadályozása érdekében.

Ezek az intézkedések nemcsak a nélkülözhetetlen szükségleti cikkekre, hanem minden oly ingó tárgyra is vonatkoznak, amelyek az emberek és háziállatok életszükségleteit közvetve vagy közvetlenül szolgálják. A szükségleti tárgyak igénylési joga most már nemcsak az előállítókra és elárusítókra, hanem az ily cikkek összes birtokosaira is vonatkozik. Az élelmiszer- és takarmánycikkekkel való kereskedést általában csak azok űzhetik, akik a rendelet életbelépése után a politikai kerületi hatóságok erre vonatkozó engedélyét megszerzik. Az árfelhajtás, amely általában kihágásnak minősítendő, ismételt elitélés esetén, vagy pedig ha a jogtalan haszon a 2000 koronát meghaladja, vétséggé, és ha a közérdekre nézve különösen veszedelmessé vált, bűntetté minősül.

Az árfelhajtók büntetése kihágások esetén 14 naptól 6 hónapig terjedő fogház, amely 20.000 koronáig terjedő pénzbüntetéssel lehet kapcsolatos, vétségnél 2 hónaptól két évig terjedő szigorított fogház, amellyel kapcsolatban a pénzbüntetés 200.000 koronáig emelkedik, bűntettnél hat hónaptól 3 évig terjedő súlyos börtön, amellyel 500.000 koronáig terjedő pénzbüntetés járhat. Büntetendő továbbá a szükségleti tárgyaknak nyomtatványok utján való névtelen hirdetése. Az árfelhajtás vétsége miatt történt büntetés a csalás jogi következményeivel járhat. Az árfelhajtási bűntett miatt elitélteket rendőri felügyelet alá helyezik, vagy pedig meghatározott tartózkodási helyet jelölnek ki számukra. A bíróságoknál ármegvizsgáló intézményeket létesítenek.

Hunhír.info