- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Egy hölgy a Pilvaxból…

A hazai történelemírás külön elnevezést használ azon fiatalokra, akik jobbára a titokzatos Pilvax kávéházban aktívan részt vettek az 1848. március 15-én kezdődött híres, XIX. századi forradalom előkészítésében és kirobbantásában. Ők a “márciusi ifjak”. Néhánynak – Petőfinek, Jókainak, Vasvárinak – ma is jól ismerjük a nevét, tevékenységét – ám a többséget egyszerűen besoroljuk e fura, korabeli “civil szervezetbe”, ami egyébként csak az utókor számára létezett, hisz nem volt bejegyezve, s ha be is lett volna, azonnal föl is oszlatják.

Ilyenformán konkrét névsor sincs, nem is lehet. Pedig van. Több is. Igaz, egyik sem igazán hiteles. De lássuk, itt egy változat, zárójelben az életkorok:

Ez itt épp harminc ember – a legfiatalabb a 12 esztendős Ágai Lajos, a legidősebb pedig egy hölgy, az egyetlen hölgy (!) a harmincéves Farkas Lujza, Szathmáryné.

A rimaszombati születésű művésznő Farkas Lujza (1818-1893) a Magyar Életrajzi Lexikonból szerzett ismeretek szerint a Nemzeti Színház egyik legkiválóbb komikája volt. Előbb Szathmáry Dániel színész, majd Latkóczy Nándor felesége lett – vidéki szereplések után, 1844-ben szerződtette a Nemzeti Színház. A szabadságharcban való szereplése miatt kénytelen volt bujdosni s csak 1857-ben térhetett vissza a színházhoz, melynek 1891-ig tagja, haláláig tiszteletbeli tagja maradt.

Eleinte drámai hősnőket játszott. Szigligeti fedezte fel komikai tehetségét. Autodidakta művésznek kell tekintenünk, hisz még írni sem tudott. Széchenyi az ő játéka láttán ismerte el, hogy a magyarban van színjátszó tehetség… A képen még vándorszínészként Szathmáryné Farkas Lujza – nem nagy meglepetésre hozzá is írt verset a színésztárs, Petőfi Sándor.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info (Archív)