- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Id. Strauss mester lopott indulója Radetzky tábornagynak

Január elején hunyt el Joseph Wenzel Radetzky gróf, osztrák császári tábornagy (1766-1858), aki valójában Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče néven egy cseh katona volt.

Szerencséjére (és tán a mi szerencsénkre is) 1848 márciusában az olasz nemzeti felkelés idején a 82 éves hadfi Itáliában tartózkodott, így nem köthető egyértelműen forradalmunk ellenségének – bár bizonyosan az volt, de aktívan nem tett ellenünk semmit.

A tábornagy

Nevét a Radetzky-induló tette valójában halhatatlanná, amit id. Johann Strauss a tábornagynak ajánlott. A világszerte népszerű műről tudnivaló, hogy imitt-amott lopott holmi, a darab eleje például feltűnően hasonlít Joseph Haydn 1794-ben komponált 100. szimfóniájának allegro tételére.

Van azért magyar vonatkozás is, ami a tábornagy nevéhez köthető: 1897-ben a budai Vízivárostól északra, a mai Bem József tér nyugati oldalát lezáró katonai raktárépületet eklektikus stílusú laktanyává építették át, Benedicty József tervei alapján. Ez lett a Radetzky tábornagyról elnevezett laktanya, ahova a 7. és 14. sz. utász-zászlóaljak költöztek be. A bő évszázad során az épület többször cserélt gazdát és nevet. Az 1989-es rendszerváltozás után például a Magyar Demokrata Fórum székháza lett. (Jelenleg irodaház.)

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info
(Archív)