- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Egy kis sajtótörténet

180 éve jelent meg Kossuth Lajos legendás újságja, a Pesti Hírlap.

A Pesti Hírlap első száma 180 esztendeje, 1841. január 2-án jelent meg. A ma már nagy hírű napilap sokakat meghökkentett: nemcsak az udvar, de még Széchenyi sem nézte jó szemmel erős ellenzéki hangvételét.

1841-ben Széchenyi a Kelet népe című könyvében fejezte ki aggodalmait a forradalmi izgatások és a szenvedélyek felkeltése miatt, melyek (szerinte) anarchiába sodorhatják a nemzetet. Kossuth előbb a Pesti Hírlap hasábjain, majd a Felelet című könyvében válaszolt Széchenyi aggályaira. Ő ugyanis úgy gondolta, hogy a sajtónak joga és kötelessége megvitatni a törvényhozás elé tartozó ügyeket, s ez még nem vezet forradalomba – csupán hangot ad a közvéleménynek. A vita innentől két politikai orgánum, a Jelenkor és a Pesti Hírlap vitájaként folytatódott. A perpatvar egészen addig tartott, míg végül – a forradalom alatt – a Pesti Hírlap meg is szűnt.

Ám utóbb, ismét Kossuth vezérletével, újraindult, s megrendelőinek száma 5200 fölé emelkedett, s ezzel a kor legpopulárisabb lapjává vált. A Pesti Hírlap nagy sikere több olyan, korábban virágzó folyóiratot is elhalványított, mint amilyen az Athenaeum volt.

Gyakorlatilag 1944-ig az újság folyamatosan megjelent – aztán ismét szünet következett, majd a rendszerváltozás után újraindult.

Hunhír.info