- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Gömbös halála és szobrának felrobbantása

Ezen a napon hunyt el, majd később ugyanekkor robbantották fel vitéz jákfai Gömbös Gyula (1886-1936) szobrát Budapesten.

A császári és királyi (k. u. k.) vezérkari tiszt, magyar királyi szolgálaton kívüli gyalogsági tábornok, politikus, országgyűlési képviselő, titkos tanácsos, honvédelmi miniszter, 1932-től haláláig a Magyar Királyság miniszterelnöke volt.

Kétségtelen, hogy Gömbös megosztó személyiség volt, hisz még 1918 végén sem akarta feladni a háborút. Wekerle Sándornak írt emlékiratában a magyar hadsereg újjászervezésével, a tartalékosok és a „fölöslegessé vált” haderő mozgósításával magyar szempontból még megmenthetőnek tartotta a helyzetet.

Még az őszirózsás forradalom után is tett kísérletet a magyar területek megmentésére; ezen lépések egyike vezetett a Magyar Országos Véderő Egylet (MOVE) megalakulásához 1919. január 19-én, a Gólyavárban. Károlyi Mihály, majd Berinkey Dénes polgári demokratikusnak mondott vörös-közeli kormánya felismerte, hogy a fegyveres MOVE potenciális veszélyforrás a forradalomra nézve.

Gömbös – a letartóztatást elkerülendő – Bécsbe emigrált, ahol a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltása után csatlakozott a Bethlen István vezette ellenforradalmi Anti Bolsevista Comitéhez (ABC), mely legfőbb feladatának a proletárdiktatúra megdöntését tartotta.
A nagy gazdasági világválság hatására Bethlen István lemondott, majd Károlyi Gyula kormánya megbukott, 1932. október 1-jén a határozott programmal fellépő Gömbös lett a miniszterelnök.

Utóbb Gömbös Gyula már megbukott, ám menesztését Horthy a miniszterelnök halálos betegségére való tekintettel halogatta. Krónikussá váló vesebaja végül 1936. október 6-án végzett vele, amikor Münchenben tartózkodott kezelésen. Gömbös Gyula szobrát, a Döbrentei téren 1942 június 21-én, avatták fel. Pásztor János alkotása díszmagyarban jelenítette meg a néhai miniszterelnököt.

A talapzat felirata elől:
„Vitéz Jákfai Gömbös Gyula 1886-1936”
Hátul:
„Bátorság, Bölcsesség, Becsület”

Gömbös Gyula halálának nyolcadik évfordulóján, 1944. október 6-án, egy kommunista akciógárda, a Marót-csoport felrobbantotta a szobrot. A fáma szerint a későbbi kommunista miniszterelnök-helyettes, Fehér Lajos volt a terrorművelet egyik főkolomposa.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info