- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Egy székely rabszolgalány kalandos élete, akinek a szüleit az oláhok lefejezték

Egy méltatlanul elfeledett név: Sass Flóra Lady Florence Baker (1841-1916) felfedező, Afrika-kutató. Samuel White Baker felfedező második felesége.

Hősünk 1841-ben született Háromszék vidékén, esetleg Sepsiszentgyörgyön. Kecskeméten honos családja, amely 1703-ban nyert nemesi kiváltságot – egy-egy ága Sepsiszentgyörgy, Kisenyed, Barót és Zalatna helységekbe került. Flóra szüleit és fivérét 1848 őszén a magyarok ellen felbujtott oláh parasztok meggyilkolták. A kisleány csak úgy maradt életben, hogy dajkája a magáénak vallotta… Az árvát egy jószívű örmény család vette magához – innen ered időnként használt Finnián családi neve. „Második apja” őrnagyi rangban végigharcolta Bem seregében az erdélyi hadjáratot. A szabadságharc bukása után Törökországba menekül az egész család, Vidinben a kislány Flóra eltűnik és tíz évig rabszolga lesz. 1859 januárjában Samuel White Baker angol mérnök megvásárolta és feleségül vette – ettől kezdve hűséges társa lett Bakernek.

Különös módon szerzett asszonyával Baker nem kívánt azonnal a hazájába utazni. Elhatározta, hogy előbb Afrikában tesznek egy vadászkirándulást. A hírlapokból arról értesült, hogy honfitársai, Grant és Speke a Nílus forrását kutatják. Végül úgy határozott, hogy vadászút helyett a Nílus forrásának felderítésére utazik feleségével, a saját költségén felszerelt expedícióval. 1864. március 14-én jutottak el az Albert-tóhoz, melyet Baker és Sass fedezett fel, s keresztelt el Viktória királynő elhunyt férjéről. A felfedezők az Albert-tóban megtalálták a Nílus második forráságát. Ekkor úgy tűnt, hogy a Nílus forrásainak Néró óta kutatott problémája végre megoldódott. Később azonban kiderült, hogy Bakerék felfedezése sem teljes. Az évezredes Nílus-rejtélyt véglegesen csak a belga Bruckhardt–Waldecker-féle expedíció tisztázta 1934-ben. A felfedezőket nagy ünnepléssel fogadták az angol fővárosban. Bakert a királynő lovaggá ütötte.

1889-ben ismét útra keltek a walesi herceg kérésére. Anglia szerette volna meghódítani a Szudántól délre fekvő afrikai királyságokat és ebben kérte Samuel Baker segítségét. Küldetésük csak részben sikerült, a rabszolgaságot sem sikerült teljesen megszüntetniük. A bennszülöttek csodálták Sass Flórát a szőke haja miatt, emiatt el is nevezték Hajnalcsillagnak.

Végül teljes nyugalomban és csöndben élt férjével a dél-angliai Devonshireben – Baker 1893-ban halt meg, Sass Flóra 1916-ban követte őt, a hamvaikat tartalmazó szarkofág Grimleyben, egy Worcester környéki falucska templomkertjében van elhelyezve. Utazásiak történetét, kalandjait, viszontagságait mind Sass Flóra naplójából ismerjük, ami közel száz év múlva került csak elő. Írását nem a nyilvánosság számára írta, de ennél hitelesebb és életközelibb dolgozat a fekete kontinens életéről, gyarmatosításáról, az ott élő bennszülöttek hétköznapjairól még nem látott napvilágot….

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info