- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Pozsony és a Szent Korona

Felemelő érzés a pozsonyi Szent Márton Székesegyház tetején a napfényben fürdőző Szent Koronánk aranyának csillogását látni.

Bár a korona elég nagy – bő másfél méternyi és 150 kilós –, megfigyeléséhez mégis sasszem kell, hisz a neogótikus torony 85 méter magas, nem mellékesen a maga nemében ez a legmagasabb egész Pozsonyban. Persze a fényképezési technika manapság már sokat segít a nemsasszeműeken is, így láthattam, sőt le is fényképezhettem szent koronázási ékszerünket magam is.

Jó, jó – de mit is keres a Szent Korona Pozsonyban, ami (most éppen) nem is magyar város?
Merthogy a korona kimondottan a magyarok beavató koronája, s egyebek közt a magyar államiság egyik fő jelképe.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a koronázási ékszer ezen másolatát és a dómot teljesen jogtalanul bitorló tót nép mindig is a Szent Korona népe (alattvalója) volt, tehát joggal lehet büszke rá.

Ám a Szent Koronának valójában nem is lenne semmi keresnivalója Pozsonyban, hiszen az általánosan elfogadott szokásjog szerint csak az lehetett Magyarország törvényes uralkodója, akit a megszabott három feltétel teljesítésével avattak királlyá.

Imigyen csak a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában az esztergomi érsek által celebrált misén a Szent Koronával hitelesített koronázás számított érvényesnek. Márpedig Pozsony ugye nem azonos Székesfehérvárral, bár a királyok utóbb ténylegesen királyok voltak.

Történt pedig, hogy 1536-ban az országgyűlés Pozsonyt nyilvánította ideiglenes fővárossá, s a Duna-parti városban 1563-1830 között a Szent Márton Dómban kilenc Habsburgot koronáztak meg I. Miksától V. Ferdinándig. Hogy a Habsburgok valóban beleszámítanak a magyar királyok sorába. azt a történészek több csoportja is vitatja – jóllehet a koronázások megtörténtek.

Pozsonyt persze szeretjük, hisz történelmünk sok fontos eseményének volt a helyszíne – közte az érévényes vagy nemérvényes koronázásoknak is. Így aztán nem bánkódunk, sőt inkább örülünk is a Szent Márton Székesegyház tornyát ékesítő templomdísznek, a Szent Koronának.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info