- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Jókai hagyatéka – és a valóság

Négy idős fehérlevelű (magyar) hárs is nőtt az épület előtti domboldalon, a svábhegyi Jókai villában. Az író kívánsága szerint ezek alá kellett volna őt temetni.

Erről ekképpen írt:

„Úgy akarom és meghagyom, hogy itt hagyjanak pihenni a Svábhegyen.
El ne vigyenek a Kerepesi úti kertbe, a sok kérkedő márványoszlop közé.
Tegyenek oda a négy fehérlevelű hársfám alá.
A hársfák megőriznek engem, én meg a hársfákat.”

Tán a hársfákat is hiába keressük a Svábhegyen, de Jókait meg pláne. Ő bizony akarata ellenére is ott van a Kerepesi úti kertben (ma: Fiumei úti Sírkert), mert – ahogy mondják – a társadalom, mely rajongással tisztelte a nemzet íróját, nem tudott volna más helyet elképzelni számára. A fákhoz való szoros kötődésből pedig annyi maradt, hogy első síremléke a kert cseresznyefa-kapujának fájából készült. De aztán ezt is lecserélték márványra.

Azt azért sikerült elérnie, hogy a sírkert Jókai mauzóleumának nincs márványteteje, a sír Isten szabad ege alatt fekszik – persze csak képletesen. A Jókai-villából nem sok maradt. A városra való látásból, a panorámából például semmi. A kis (helyi és szegényes) Jókai Múzeum a csűrben, vagy micsodában van – ami persze érthető, hisz a java hagyatékot elvitték a nagyobb múzeumok.

Szoborból azonban kettő is van a környéken. Az egyiket, a legelsőt, a főváros engedélyezte az Eötvös Szálló előtt. A leleplezést 1906. szeptember 8-án, nem nagyszabású, de kegyeletes ünnepség keretében tartották. Az eseményen részt vettek a Jókai család tagjai, a volt és az akkori főpolgármester, valamint sok művész, író is. Ábrányi Emil mondott igen lelkes beszédet, s a meghívottak utána díszlakomán emlékeztek Jókaira. A Jankovits Gyula műtermében készült mellszobrot a szoborbizottság igen sikerültnek találta.

A másik szobor – a Köztérképet idézem – a Diana utcai parkban a Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola előtti lett felállítva a regényíró születésének 175. évfordulójára.
Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotása az Eleőd Ákos tervezte építészi környezetében lett elhelyezve.

A téglából készült, íves ülőpad egyik oldalán van az idős Jókai bronzszobra, a másik oldalán a mai iskolás gyermek térdelő alakja látható. (Ez a modern stílusú szobor látható képünkön.)

Az igazi, a hivatalos Jókai-szobor a Terézvárosban van, természetesen a Jókai téren. Egyszer majd annak a történetét is elmesélem…

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info