- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ki volt Vidor Ferike?

Ma van Vidor Ferike (1889-1970) színésznő születésnapja. A Ferike keresztnéven a mai embernek természetesen azonnal megakad a szeme, hisz a Ferike valójában férfinév. Vagy legalábbis elsőre annak tűnik.

Valójában a művésznő eredetei neve Wechselmann Franciska azaz Fanni volt, ez pedig könnyen becézhető Ferinek, Ferikének. Vidor Ferikének mindenesetre volt két férje: előbb Braun Jenő gépgyári igazgatónak (1914) mondta ki az igent, majd a Tanácsköztársaság alatt (1919) Gábor Andor írónak. (Tőle 1924-ben vált el.)

Mindenesetre a második frigy volt a sikeresebb, hisz Gábor Andor darabjaiban többször is kapott szerepet, hisz az általa írt cselédnótákkal szerzett sikereket már a század elején – majd a század közepén a Mágnás Miskában is szerepelt, jóllehet az internet filmes színlapja az ő nevét nem jegyzi.

Amikor 1916-ban színházat váltott, óriási meglepetést okozott a szíbi világban, a színházi élet így tudósított az eseményről:

Vidor Ferike az Apollóban.
A szenzáció erejével hatott mindenütt a hir : Vidor Ferike az Apolló-kabaréba szerződött.
A cselédnótákkal egy uj műfajt teremtett valósággal Vidor Ferike.
Százan meg százan utánozták de senki sem sikerrel.
Cselédnótákat csak ő tud előadni.
Ezek a dalok egytől-egyig népszerűek lettek és hallatlan népszerűséget szereztek Vidor Ferikének.

Vidor Ferike 1951–52-ben a Nemzeti Színházban játszott, 1949-51-ben tagja volt a Belvárosi Színháznak, majd 1953 és 1959 között a Vidám Színpad foglalkoztatta.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info