- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ferencz Ferdinánd – ő lett volna a király IV.Károly helyett…

Íme, Habsburg–Lotaringiai Ferencz Ferdinánd (1863-1914), Ferencz József király tervezett trónörököse – csakhogy egy anarchista diák Szarajevóban kioltotta életét. Ezzel a gyilkossággal kezdődött az első világháború 1914-ben.

1895-ben és 1896-ban a téli hónapokat gyógyfürdőkben töltötte Egyiptomban, és – sokak várakozásával szemben – kigyógyult betegségéből.

Unokaöccsének, Rudolf koronahercegnek 1889. január 30-án Mayerlingben elkövetett öngyilkossága után Ferencz Ferdinánd édesapja, Károly Lajos főherceg, a császár legidősebb öccseként az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse lett. Az apa 1896. március 19-én bekövetkezett halála után Ferencz Ferdinánd főherceg lett a birodalom trónörököse. Egy évre rá, 1897-ben a 7. dzsidásezred tulajdonosává nevezték ki, majd 1899-ben lovassági tábornokká léptették elő.

Ő képviselte a császárt 1901-ben Viktória brit királynő temetésén, majd 1902-ben VII. Eduárd brit király koronázásán (és a temetésén is, 1910-ben). Trónra lépése után Ferencz Ferdinánd II. Ferencz császár néven szándékozott uralkodni. Törekvései közé tartozott a Monarchia haderejének korszerűsítése és megerősítése.

Nem volt magyarbarát…

A bécsi Belvedere kastélyban, a „kis katonai hivatalban” mindenki a magyar vezető hatalom ellenfele volt, így Alexandru Vaida-Voevod román politikus, Milan Hodža szlovák politikus és Ottokar Theobald Czernin gróf, cseh arisztokrata. Távol tartotta magától a magyar függetlenségi irányzat vezetőit, Tisza Istvánt és ifj. Andrássy Gyulát.

Ferencz Ferdinánd 1914 Június 28-án, a rigómezei csata emléknapján (ez Szerbiában nemzeti gyásznap arra emlékezve, hogy 1389-ben ezen a napon a törökök szétverték Lázár szerb király hadseregét, és ezzel megszűnt a középkori Szerb Királyság) Szarajevóba látogatott. A szerbek ezt súlyos provokációnak érezhették.

A szarajevói utazás hivatalos célja a k. u. k. csapatok ott folyó hadgyakorlatának szemlézése volt, Oskar Potiorek táborszernagynak, a tartomány főnökének és katonai kormányzójának meghívására. A bosnyák földalatti szervezet, a „Mlada Bosna”, együttműködve a „Fekete Kéz” szerb terrorszervezet tagjaival, erre az alkalomra merényletsorozatot készített elő. Sikerrel…

Ferencz Ferdinánd halála után legidősebb öccsének, Ottó főhercegnek az elsőszülött fia, Károly főherceg lett az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse.

I. Ferencz József császár 1916. november 21-én bekövetkezett halála után ő lett I. Károly néven Ausztria császára, és IV. Károly néven Magyarország királya, és egyben az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó uralkodója.

A háború akkorra már rég folyt…

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info