- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Őfelsége reggelizett Riekában? Gondolatok egy százéves fényképről…

A mellékelt fénykép száz-egynéhány éve. 1916 májusában jelent meg a Vasárnapi Újságban. A képaláírás szerint Károly Ferenc főherceg Kövess vezérezredessel reggelizik a riekai királyi lakban. Mindössze ennyi az alaphír. De bő száz esztendő elteltével fölmerül néhány kérdés, elsőként is az, hogy az újság vajon miért használta a horvát Rieka (mai helyesírással Rijeka) nevet, hisz az akkoriban Magyarországhoz tartozó várost magyarul is német nevén, Fiumének neveztek. Válasz nincs.

Az, hogy a magas rangú egyenruhások (hisz egy főherceget meg egy vezérezredest mégsem nevezhetünk “katonának”, noha azok), szóval a magas rangú egyenruhások a háborús frühstücköléshez bort is isznak, nem meglepő. Megtehetik… De ki lehet valójában “Károly Ferencz főherczeg”? Csak találgatok…

Valószínűsítem, hogy ő Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Österreich, osztrák főherceg, azaz a Habsburg–Lotaringiai-ház utolsó uralkodója, vagyis 1916 és 1918 között I. Károly néven az Osztrák Császárság utolsó császára és IV. Károly néven az utolsó magyar király. Ferencz József unokaöccséről van szó.

Mint tudjuk, az uralkodó fia, Ferenc Ferdinánd 1914. június 28-án Szarajevóban merénylet áldozatává vált, Ferenc József pedig 1916. november 21-én elhunyt, így a trón a közeli rokon Károly főhercegre szállt.

De hát honnan is gondolta volna a Vasárnapi újság fotósa, hogy akit lencsevégre kapott, az fél év múlva magyar király lesz – két év múlva pedig bukott uralkodóként fog menekülni.
Csak a rend kedvéért essék szó Kövess vezérezredesről is. Ő sem volt akárki…

Kövessházi Kövess Hermann báró (Hermann Freiherr Kövess von Kövessháza) (1854-1924) erdélyi német származású katonatiszt, hadmérnök, cs. és kir. tábornagy (k.u.k. Feldmarschall), volt, az első világháború sikeres hadvezére, császári és királyi titkos tanácsos, 1917-től magyar báró. 1918. november 3-ától az Osztrák–Magyar Monarchia fegyveres erőinek utolsó főparancsnoka.

Hát ennyit a borozós reggeliről meg a Vasárnapi Újság fotójáról…

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info