- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Hunyadi László halála

E napon fejezték le Hunyadi Lászlót (1431-1457) Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet elsőszülött fiát, a majdani Mátyás király bátyját.

Hunyadi László, horvát-dalmát bán, temesi főispán volt, I. Mátyás király testvére, a magyar történelem egyik legendás, sokat emlegetett alakja., eredetileg – talán – Magyarország leendő királya.

A feljegyzések szerint a hóhér háromszor sújtott le rá, de László feje a helyén maradt. A törvények szerint ilyen esetben a királynak kegyelmet kellett volna adnia, ezt azonban nem tette meg, és a bakó negyedszer már nem hibázott. Később, 1458-ban Mátyás kihantoltatta, és ünnepélyesen Gyulafehérvárott, apjuk mellett helyezte örök nyugalomra fivérét.

Sosem tudhatjuk meg, hogy vajon miként alakult volna Magyarország történelme, ha a tervezett sorrend szerint László lett volna a király az igazságos Mátyás helyett.
A történetet sok művészünk dolgozta fel – a legismertebb egy opera és egy festmény. Erkel Ferenc Hunyadi László című operája (1844) a magyar zenetörténet jelentős darabja. A képen a másik: Benczúr Gyula – Hunyadi László búcsúja című festménye látható.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info