- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Titkok, érdekességek II. Lajos udvarából

Közel ötszáz éve történt, hogy szerencsétlen sorsú II. Lajos királyunk anyukájának, Candale-i Anna (1484-1506) magyar, horvát és cseh királynénak, II. Ulászló (1456-1516) harmadik feleségének volt egy udvarhölgye, egy bizonyos Wass Angelitha. Róla szól a mai história.

Mindenekelőtt beszéljünk arról, hogy a meseszép és igazán zsenge korú Anna királyné komoly hozománnyal érkezett Magyarországra, ahol Bakócz Tamás esztergomi érsek 18 évesen koronázta magyar királynévá, s határozott fellépése nyomán egyszerre nemcsak királynéja, de királya is lett az országnak, hiszen közel harminc esztendővel idősebb férjére, a gyengécske Dobzse Lászlóra ugyancsak nagy hatással volt.

 II. Lajos holttestének megtalálása Székely Bertalan festményén

Anna ráadásul azzal is tekintélyt szerzett, hogy hosszú idő után a magyar történelemben férjét fiú örökössel, a leendő II. Lajossal (1506-1526) ajándékozta meg – őt mindenki elfogadta királynak, olyannyira, hogy már kétévesen meg is koronázták.

Hogy a házaspár közötti közeli rokonságnak tudható-e be vagy másnak, azt ma már nem tudjuk megállapítani, mindenesetre tény: a várt fiú örökös nagy nehézségek és szenvedések árán született meg – a kis Lajos koraszülötten jött a világra. Csak úgy tudták életben tartani, hogy mintegy feltalálták az inkubátor ősét, s a királyfit disznók felhasított gyomrába helyezték, így tartva stabilan a hőmérsékletét. Az édesanyát, Candale-i Annát azonban nem sikerült megmenteni: ő három héttel a szülés után meghalt.

Itt jön a képbe a mama fent nevezett udvarhölgye, Wass Angelitha, aki valamiféle “anyapótlékot” is jelenthetett az ifjú király számára, de a fáma inkább arról szól, hogy jó eséllyel neki jutott az a megtiszteltetés, hogy II. Lajost bevezesse a testi örömökbe: vélhetően (pedofil?) szexuális kapcsolatot létesített a legénnyel.

Az tény, hogy gyermekük is született, bár a kis Jánost, II. Lajos nem ismerte el törvényesen – ezért anyja után Wass János lett a neve. Angelitha sosem tudta fiát törvényesíttetni, ám egész életében évi 32 forintot kapott a kincstártól, aminek értékét ugyan ma nem tudjuk kiszámítani, de azért senki ne gondolja, hogy ez az összeg mindössze két kiflire volt elegendő.

Angelitháról ennél többet nem tudunk: az utókor – mint akkoriban sok nő esetében – nemcsak a születési dátumát, de még a halálának időpontját sem jegyezte föl.

Wass Jánosról úgy tudjuk, valamiféle krónikás lett, s élete java részében Lanthos Jánosként élt. Angelitha asszonyról még az a hír is járja, hogy a maga nemében jó tanárnak bizonyult, hisz tanítványa, Lajos 16 évesen ténylegesen is feleségül vette, a már gyermekként eljegyzett, 17 éves kasztíliai infánsnőt és ausztriai főhercegnőt, Máriát, akivel hamarost egymásba szerettek.

Mondják, hogy az ifjú párt leginkább csak az udvari mulatságok érdekelték. Aztán jött 1526., Mohács, az ifjú király máig rejtélyes halála – és a történelmi Magyarország pusztulása…

Ami tény: Wass Agelithának köszönhetően is igazán sűrű 20 esztendő jutott II. Lajosnak, de a történelem nem emiatt őrzi máig is a nevét.

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info