- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Az enyészeté az Ártézi gőz- és kádfürdő

A kunszentmártoni Ártézi gőz- és kádfürdőről készült képeslap 1909-ból. A képeslap egyik érdekessége, hogy a képet Sáray Szabó Albert fényképész készítette, azonban nem ő maga adta ki képeslapként (ekkoriban a fényképészek nagy része saját fényképeket használt erre a célra).

A fürdőt 1908-ben építették Gyalai Simon építőmester tervei nyomán. A cél az volt, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol a pihenés és tisztálkodás mellett gyógyulhassanak is az emberek. Ezért a számos kád mellett gyógynövényes részt is tartalmazott, ahol természetgyógyász módszereket alkalmaztak a kívánt hatás elérésének érdekében. Pár évvel később megépült kicsivel mögötte a Körös-szálló, ami akkoriban kifejezetten modern épületnek számított és az idelátogatók elhelyezéséről gondoskodott (majd erről is hozok képeket).

A rendszerváltás után magánkézbe került. A terv az volt, hogy modernizálják és a fürdő mellett egy kisebb panziót is létrehoznak. Ezek azonban a mai napig csak álomtervek, mivel az épület az 1973-as bezárása óta már az enyészeté, állapota folyamatosan romlik. (A második kép 2014-ben készült).

Képek forrásai:
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslapok
Természetbaráti Kör, Garáz József

Hunhír.info – Facebook