- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Színész volt és ikonfestő: Agárdy Gáborra emlékezünk

Már tizennégy esztendeje: ezen a napon hunyt el Agárdy Gábor (1922-2006) színművész, a Nemzet Színésze. Charles Aznavour francia énekes, zeneszerző és színész szülei és Agárdy Gábor (alias Arcalian Gabriel) szabómester foglalkozású édesapja egykoron, a múlt századelőn, ugyanabból a messzi örmény faluból indult.

Előbbi Franciaországba, utóbbi Székelyudvarhelyre menekült az örmény népirtás elől. Arcalian úr hogy, hogyan nem, azt nem tudni, de gyaníthatóan Trianon miatt utóbb tovább menekült egészen Szegedig.

Az azonban tény, hogy Agárdy Gábor már a Tisza-parti városban látta meg a napvilágot.
Nem lehettek beilleszkedési zavarai, hiszen nyolcévesen már játszott a szegedi szabadtérin, aztán 15 éves korában le is szerződött a Városi Színházhoz – mint táncos boy és kardalos.
A háború különleges éveket hozott: 1942-ben – az akkor már végzett színművész – katonai behívót kapott, s a tábori színházba került az orosz frontra.

Kisinyovban hadifogolyként letagadta foglalkozását, s festőnek mondva magát portrékat készített orosz rabtartóiról. Sokakhoz képest szerencséje volt, ugyanis kilenc hónap elteltével szabadult. Több társulatot megjárva a Petőfi Színházban mintegy kétszázszor játszotta el Bicska Maxit, ám a teátrum 1964-ben megszűnt. Ekkor a belgiumi Gentből kétéves szerződést kínáltak ugyanerre a szerepre, de az állam nem engedélyezte kiutazását.

Both Béla igazgató a Nemzetibe hívta, s művészünk onnan már nem is távozott. Pontosabban: a Nemzeti távozott tőle, ő megmaradt az Izabella utcai épületben, azaz a (Pesti) Magyar Színházban – ahol 1989-ben, még a névváltás előtt örökös tag lett.

A képzőművészeti tálentummal is megáldott Agárdy Gábor 1968-ban az Egri csillagok bulgáriai forgatásán, egy szófiai templomban szeretett bele az ikonfestésbe – utóbb ennek egyik hazai specialistája lett. Ikonjai megtalálhatók Pannonhalmán, a II. Alekszij orosz pátriárka számára ajándékozott műve az oroszországi Danyilov kolostorában, s a II. János Pál pápa számára Szent István királyról készített ikonja a Vatikánban van – utóbbit személyesen adta át a pápának.

Özvegye, Rácz Boriska, 2006-ban alapította meg az Agárdy-láncot. Az emlékdíjat évente egyszer, a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes, 40 év alatti tagja kapja.
Emlékezzünk szeretettel kortársunkra, a kiváló Agárdy Gáborra!

Mészáros Sunyó Sándor – Hunhír.info