- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ravasz László vizitációja Gárdonyban

Dr. Ravasz László dunamelléki református püspök vizitációja Gárdonyban,1927-ben. Forrásértékű a püspököt kísérő Varga Sándor esperes beszámolója, amely a Vértesalja című folyóirat 1929. pünkösdi számában jelent meg.

[Velence után] “Másnap reggel a közeli Gárdonyt látogatta meg. Szintén a tóparton fekvő s éppen a fürdő folytán az újabb időben jelentős lendületet is vett község, 700 lelkes ref. egyházunk az egyedüli egyház a községben. Két tanítós iskolájába jár tekintélyes számú róm. kath. gyermek is. Az egyház Tóth Kálmán lelkész körültekintő vezetése mellett anyagilag is szépen virúl. Alapítványi óvódája – Szöllősy Móric birtokos kegyes hagyományából – éppen elkészülve várta főtiszteletű úrat. Az új iskola és rektorlak építése pedig megkezdés előtt állott.

Püspök úr itt Máté XI. 20-24. alapján beszélt a templomban. “Az embert nagyon sokszor önmagával szemben kell megvédeni.” Ezekben az igékben Jézus elszánt birkózást folytat a halhatatlan emberi lélekért, ennek legnagyobb ellenségével, a bűnnel. Ezek a városok Jézus első szerelme, gyermekségének ismerősei voltak. Szent haragban, szívettépő csalódással nézi, mint rohannak ezek vesztük felé! Pedig csak ma mindennapos vétket követtek ám el ezek is. Elfelejtették, mit tett Isten értük és mit kellett volna nekik tenni Istenért. Erre a két felséges tárgyra irányította a főpásztor is Mestere igéi nyomán hallgatói figyelmét.

Istentisztelet után az új óvodához vonult a gyülekezet, amelyet főtiszteletű úr igeolvasással és forró imádsággal felavatott. Azután a presbíteriummal tanácskozott, meglátogatta Marton Lajos theol. professzort gárdonyi kedves kúriáján, majd a községházán tartott közebéd után a délutáni vonattal kíséretével együtt visszatért Budapestre.”

Az idézetből kiderül, hogy 1927. június elejére már elkészült az óvoda (a református egyházmegyében a legelső!), amelyet a püspök avatott fel és hamarosan elkezdődött az év végére tető alá kerülő új református iskola építése is.

Gárdony református temploma a főutcával
Dr. Ravasz László dunamelléki református püspök


Gárdony. A régi református iskola
Az 1927-ben épült református óvodája a felavatáskor
Az 1927-ben épült új református népiskola.

Hunhír.info – Facebook