- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Avar kori sírokat találtak

Avar kori sírokra bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a Felgyő-Űrmös tanyánál végezett ásatás során, az egyik feltárt koporsóban két gyerek feküdt egymás mellett összefont karokkal.

A feltárás a Csongrád és Felgyő között épülő kerékpárút kivitelezési munkálatai kapcsán indult, ennek során mintegy öt méter szélességben ezer négyzetmétert vizsgálnak át – közölte Balogh Csilla ásatásvezető. Az ásatás költségeit a Csongrádi Kistérségi Többcélú Társaság fedezi.

A humusztakaró eltávolítása után eddig 65 létesítmény került elő, amelyek többsége – gödrök, árkok, házak – az Árpád-korra keltezhetőek. A jelenlegi feltárás helyszíne régészettörténeti szempontból fontos terület, hiszen 1955 és 1977 között, vagyis kisebb-nagyobb megszakításokkal huszonkét éven át ásatott itt a legendás régész, László Gyula. A tekintélyes szakember nevéhez egy honfoglalás kori falu feltárása fűződik Felgyő-Űrmös tanyánál.

A Vidre-ér partján hosszan elnyúló területen László Gyula idejében a kora Árpád-kori település mellett egy bronzkori temető tizenöt zsugorítottcsontvázas sírja, több mint hetven urnás temetkezés, hat szarmata sír és egy nagy kiterjedésű avar kori temető 221 temetkezése került elő. A lelőhely a hazai régészettudományban a feltárt kör alakú, félig földbe mélyített építményekről híresedett el.

index

HunHír.Hu