- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Sóly legújabb titka

Nem hiába mondta mindig Bikádi László református lelkész, hogy Koppány földjén a legrégibb falusi kápolnánk rengeteg titkot rejthet még. István és Koppány csatájának helyszínén épített istenháza padlófelújítása közben különleges gyereksírokat találtak. Ezekben különböző korú gyerekek csontvázai voltak, a csecsemőtől a tizenéves korig.

Egyelőre rejtély, hogy az 1600-as években élt fiatalokat miért éppen az 1000 éves templom alá temették el. A régészek eddig 10 sírt találtak, amiből nyolcat tártak fel. Ezekben különböző korú gyerekek csontvázai voltak, a csecsemőtől a tizenéves korig.

Az hogy középkorban temetkezések vannak templomokon belül, teljesen általános az egész keresztény kultúrkörben, de hogy csak gyermekek lennének eltemetve, ilyennel konkrétan még nem találkoztam – mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatója.

A falunak a középkorban már volt temetője, ezért is meglepő, hogy a gyerekeket miért itt helyezték végső nyugalomra. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai hétfőn kezdték újra a decemberben félbehagyott munkát. Most az egész templomot megpróbálják feltárni.

A régészek egész héten kutatnak. Ezt követően pedig a csontokat Budapestre szállítják, ahol antropológusok próbálják meg kideríteni, hogy pontosan melyik korból származnak és miben haltak meg a gyerekek.

HunHír.Hu – F.H.

HunHír.Hu