- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ötezer éve Enesén

Ötezer éves település nyomaira bukkantak a régészek a 85-ös főút enesei elkerülő szakaszának leletmentő ásatásán. Már biztos, hogy a feltárás áthúzódik jövő tavaszra, és a fejlesztés megvalósítása csak utána kezdődhet el – írta a Kisalföld.hu.

Még várhatóan egy hónapig tart a július elején megkezdődött ásatás az Enesét Győrsövényházzal és Lébénnyel összekötő útnál, Enese mellett. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat munkatársai azért dolgoznak a háromhektáros, egyébként Bezi közigazgatási területéhez tartozó területen, mert a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. jövőre szeretné építtetni a 85-ös főút enesei elkerülő szakaszát, amelynek nyomvonala itt húzódik.

Az elmúlt hetekben bebizonyosodott, hogy Enese környéke régóta lakott. Egry Ildikó ásatásvezető régész a Kisalföldnek elmondta, hogy három régészeti kor emlékei kerültek elő a földből. Biztos, hogy a területen a rézkor középső időszakában – öt-öt és fél ezer éve – település volt, miután előkerültek az akkori házak házalapjai, több – feltehetőleg élelmiszer raktározására használt – tároló gödörrel együtt. Ezeken kívül pattintott kovapengékre is rátaláltak a régészek.

Az ebből a korból származó kerámialeletek száma meglehetősen csekély, de ez nem meglepetés, mert az akkori technika szerint a régi, elhasznált kerámiák anyagát – porrá zúzásuk után – felhasználták az újak készítésekor. Egyértelmű az is, hogy a földdarab a kora bronzkorban, 4500 évvel ezelőtt újra benépesült. Ebből az időszakból szintén hét-nyolc ház nyomaira bukkantak, ami igazi kuriózumnak számít, mert a Dunántúl északi részéről eddig csak szórványleletek voltak ismertek. A tároló gödrökből változatos kerámiaanyag és meglepően sok kőeszköz került elő.

HunHír.Hu