- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Kárpátia 2020

Trianon 100. évfordulója önmagában is elég szomorú alkalom. Nem gondoltam volna, hogy nemzetünk sorsa miatt érzett szomorúságom még egy megrázó zenei élménnyel fokozható. Az szinte biztosra vehető volt, hogy a hazai nemzeti rock élő legendája nem hagyja szó nélkül a gyászos évfordulót.

Jómagam érdeklődve vártam, mit hoz új albumuk. Sajnos csalódnom kellett. A banda közel két évtizedet felölelő pályafutása akkor kezdett felfelé ívelni, mikor 2003-ban Demszky Gábor erőteljes odahatására betiltották [1]a Petőfi Csarnokba tervezett „Fehér Karácsony” rendezvényt. Ezzel az akkori politikai vezetés sikeres öngólt lőtt, mivel innentől azokat is érdekelni kezdte a zenekar, akik addig a nevüket sem hallották. A kezdeti lendületet pont az a rock and rollra jellemző lázadó lendület adta, amihez társul egy ügyért való kiállás. A zenei recept is egyszerű volt. A 80-as évek punk hagyományait ötvözték a magyaros hangvételű dallamvilággal felidézve egy letűnt kor szellemét, s némi mesterséges nosztalgiát gerjesztettek azokban, kik közel hetven évre rá születtek. Albumok sorát vitte hátán ez a zenei világ, s bár a tucatnál több lemezen semmi új nem volt, egy-egy fülbemászó dallam, meg az időközben erősen felértékelődött név kelendővé tette azokat.

Két zenei kirándulásuk is (szimfonikus – Regnum Marianum és „hazafias mulatós” – Bujdosók) ötletesnek bizonyultak, felvillantva, mit is tekintenek örökségüknek. Az idő vasfoga, a rutin, esetleg a hivatalos elismerések hatására mintha elkezdett volna az egész laposodni. Ez a folyamat érződik idei albumukon, melyet a legnagyobb jóindulattal sem tudok jónak nevezni. Kezdjük az elején! Az 1920 a Kárpátia sorrendben tizennyolcadik albuma.

Az első lemezektől egy dologban különbözik, a címében. A hallgató, ha nem figyel, észre sem veszi, hogy egy közel húsz évvel frissebb lemezt helyez a lejátszóba. Az első hangtól az utolsóig a megszokott fordulatok, hangzatok bombázzák az ember fülét. Aki jobban odafigyel, fedezheti fel, hogy a kezdeti „harapós” zenekar már a már erősen megfáradt, saját múltjából élő, rutinteljesítményt nyújt. Ez előfordulhat a country zene világában, ahol az előadók a zenei letöltés korában is évi több album megjelentetésével szinte nagyipari szinten ontják a lemezeket, de Nashville stúdióiból biztos nem kerülne ki olyan produkció, mely nem üt meg egy bizonyos zenei, művészi szintet.

A producerek adott esetben akár napokig ismételtetnének egy-egy dalt az előadókkal, ha abban akár egy fél hamis hang előfordulna. Esetünkben ez sajnos nem így történt. Két, már a Magozott Cseresznye által megjelentetett dal esetében ez különösen zavaró. Itt ugyanis megvan a viszonyítási alap. Persze minden feldolgozás része, hogy az előadó a saját testére szabja a dalt, de ezt teheti úgy, hogy kellő alázattal átveszi az eredeti hangulatát, és teheti úgy, hogy az „Én mindent megtehetek!” jegyében szinte erőszakot tesz azon. A magyar nyelv egyik sajátja, hogy más nyelvektől (pl. angol, mely a rockzene anyanyelve) eltérően, az esetek szinte egészében a szó elejére teszi a hangsúlyt. Énekelve pedig kiderül, hogy népzenék, vagy akár a nótáink is miért egyedülállóak Európában, de bátran merem állítani a világon is. Ez a Kárpátiának mindig is gyenge pontja volt, de elnézhető, hiszen kisebb zökkenőkkel elég jópofán megoldották. Mostanra viszont már kissé kínos érzés fogja el az embert, amikor hallja a dalokat.

A másik zavaró számomra, hogy megpróbálták mindenáron beleépíteni a dalokba a zenekar már már megszokott riffjeit, harmóniaváltásait. Ez adott esetben még jól is elsülhet, azonban ez nem az az eset volt. Kifejezetten idegesítően hatott az egyéni menetek bármi áron való erőltetése. A lemez záródala csak feltette az „I”-re a pontot, a „Bús magyarok imádsága”, lehet én vagyok a maradi, de számomra egy imádság, nem egy punk tempóban előadott zaklatott stílusú menetelés. Az imádság valami mélyebb, valami közvetlenebb kapcsolat a Teremtővel, s nem egy torzítókkal cifrázott csasztuska.

Összegzésként elmondhatom, hogy a hegyek vajúdásának pár szem kavics lett az eredménye, mely a cipőbe kerülve nyomja az ember talpát. A banda pályafutása alatt nem véletlenül vált a nemzeti rock vezető zenekarává. Ebbe a képbe sikerült a mostani megjelenésükkel szöget ütni. A rock történetében már előfordult, hogy világhírű, a műfajt meghatározó együttesek egy idő után kifáradtak, s mivel a belső viszályokhoz már öregnek érezték magukat, inkább tartottak egy kis szünetet, hogy utána apróbb változtatásokkal, melyek a régi fény erejére serkentőleg hatottak, újból megjelenjenek, s bizonyítsák, van helyük a színpadon. Én nem venném a bátorságot, hogy bármit is javasoljak.

Dessewffy Zsolt – Hunhír.info