- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Mindörökké Magyarország

A hazafiak én honleányok egyik kedvenc zenekara, a Romantikus Erőszak idén októberben nyolcadik stúdiólemezével jelentkezett. A már harmadik hete a Mahasz-lista élbolyában szereplő Mindörökké Magyarország CD-hez a közelmúltban egy új koncertklip is kijött, méghozzá a címadó dalhoz. Az új album és a klip kapcsán kérdeztük Sziva Balázst, az együttes énekesét.

Mit érdemes tudnia az új lemezről a Hunhír olvasóinak?

Az albumot még augusztusban vettük fel és 12 dal szerepel rajta. Az október 19-ei megjelenés kapcsán pedig egy koncertre is sor került Budapesten, a Club202-ben. A friss klip, a Mindörökké Magyarország anyagát is ezen a fellépésen rögzítettük. Zeneileg a hangzás talán kicsit rockosabb lett a korábbi felvételeinkhez képest, amihez nagyban hozzájárult az, hogy a gitárosi posztra visszatért a bandába Mód Szabolcs, aki 11 éve, az Itthon vagyunk idején játszott velünk, de nem hiányoznak a népzenei elemek sem, úgyhogy akinek a korábbi dolgaink tetszettek, azoknak szerintem ez a korong is be fog jönni. Az CD terjesztése sem hagyományos, hiszen az ismert nemzeti terjesztőkön túl, az ország 350 nagyobb újságárusánál is kapható a lemez, óriásposzterrel és egyéb ajándékokkal.

Melyik a kedvenc új dalod?

Több ilyen is van. A Visszatér-t és a Mindörökké Magyarország-ot is szeretem, fogjuk is játszani ezeket a koncertjeinken, de ott van a népdalos Hamis a legény, vagy a Kun páterről szóló Rózsafüzér és revolver is.

Egy 1956-os vonatkozású szám feldolgozása is helyet kapott az anyagon, amihez szintén készült kisfilm.

A Honvágy című dalról van szó, amihez a stúdiómunkák során rögzítettünk képsorokat. Az eredeti számot 1956. október 23-án délután, Boross Ida, a kor népszerű táncdalénekesnője énekelte fel a Magyar Rádióban. Alighogy elkészült a felvétel, valaki berohant a stúdióba, hogy fejezzék be a munkálatokat, mert odakint irtózatos balhé van. Estére eldördültek a fegyverek is. A forradalom bukása után a nóta rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert. A külföldre menekült több mint 200 ezer magyar körében nemcsak slágerré, de a hazájukra emlékeztető kultikus dallá is vált. A Szabad Európa Rádió éjjel-nappal játszotta, de felső utasításra a hazai rádió is ezzel a szívbe markoló melódiával próbálta visszacsalogatni a külhonba szökött szabadságharcosokat. A dal előadója és szövegírója maga is disszidált 1956 szilveszterén. Ekkor a Honvágy dalt Magyarországon letiltották és nagyon gyorsan új felvételt készítettek. Az eredeti hangfelvételt ettől kezdve csak a Szabad Európa Rádióban lehetett hallani, Cseke László Teenager Party című műsorában. A Honvágy dal feldolgozásának ma külön aktualitást ad az, hogy az utóbbi években újra magyar fiatalok tízezrei hagyják el a hazájukat a boldogulás reményében.

Ezek aggasztó tények.

Főleg annak fényében, hogy a kormányzó párt részéről vannak olyan tervek, hogy pénzért adnának állampolgárságot idegeneknek, még ha hivatalosan „befektetői letelepedésnek” nevezik is. Ez megengedhetetlen!

Folyamatos ellenszélben, lassan két évtizedes zenekari múlt után sem adtátok fel soha. Netán az új lemez címével is erre utaltok?

Pontosan. Őseinktől örököltük ezt a földet, most rajtunk a sor, hogy ne hagyjuk elveszni!

A Mindörökké Magyarország CD továbbra is kapható a nemzeti terjesztőknél (Turánia, Viking boltok, Harcos Budapest, Szkíta kézművesbolt, Loyalty Records), és országosan a nagyobb újságosoknál (Relay,Inmedio) óriásposzterrel és egyedi ajándékokkal.

A nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel december 31-ig tovább folytatódik a RomEr és a Büszke BOTOND közös akciója kizárólag a Viking boltokban! A két budapesti, és a győri üzletben még két hónapon át kapható, vagy megrendelhető a kedvezményes CD+póló csomag (Mindörökké Magyarország CD és férfi vagy női Büszke BOTOND RomEr póló + ajándék óriásposzterrel) 4990 Ft-os áron.

Hunhír.info