- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A börtön ablakában: Budaházy! (képriporttal)

A szó szoros értelmében teltházas, élő koncertet adott péntek este Budapesten a Romantikus Erőszak. A hálás közönség háromszor is újráztatta a zenekart, amit még a nemzeti rockkal amúgy kritikus írója e soroknak is kevesellt. Egy olyan eseménynek lehettek részesei a Népligetbe látogatók, amely ritkán adódik a nemzeti rock, mint 10 éves zenei műfaj művelőinek és hallgatóságának életében. Az együttes Keménymag című koncertje üzent egyszerre a rajongóknak, a hazafiaknak, és a rendszer börtönében tartott Budaházy Györgynek, társainak egyaránt.

A Magna Hungária bemelegítése után töltötte be a teret a RomEr, s már az előzetes dalösszeállítás is sejtetni engedte, hogy talán az eddigi legjobb koncertprogramot hozták össze. Hiába rendelkezik számos jó szerzeménnyel egy banda, ha az nincs kommunikációs, látvány és hangulatfokozó sorrendbe rakva, a koncert sikerét is veszélyeztetheti. Arra mindig vigyázni kell, hogy ne üljön le a produkció, a hangulat ne törhessen meg, és a rajongók azt kaphassák, amire várnak. Feloldódott együttlétet, gőzleeresztést és a zenekarral, a produkcióval való együttélést. Lássák, befogadják: az énekes, aki ott van a színpadon, hangjával, beszédével és mozdulataival is azt érezteti, közülük való, a dalokat neki írta, és a szövegek és a kísérőszövegek átfogják a múltat és a jelent. Ez a pénteki koncerten a lehető legjobban sikerült.

A keményebb, zenéjében markánsabb nóták nem kioldották, hanem a helyes sorrendnek köszönhetően erősítették a balladisztikusabb szerzemények hatását. Az összbenyomást nem sértette, hanem erősítette a régi kuplé szövegében újszerű változata, aktuálpolitikai mondanivalót adva az egész estének. A börtön ablakába – hangzott fel a régi kocsmadal nemzeti rockosított változata, és keményen ütött a refrén: Budaházy, Budaházy! Ha a hazafi a távolság miatt legfeljebb valahol bent érezhette is, a hitvese, a jelen lévő Bernadett át is élhette azt a szinte rajongó bátorítást, ahogyan a közönség a börtönben sínylődő férjét éltette.

A kezek a magasba emelkedtek éppen úgy, mint a többi lelkesítő szerzeménynél, székely balladánál, Trianon ledöntésnél, vagy éppen a Zöld Sasok himnuszánál. A szívhez szóló szerzemények pedig az érzelmi részét domborították ki a hovatartozásnak. Remélhetőleg, a sok grinzingis beszélgetésünk Sziva Balázzsal, a zenekar frontemberével is hozzájárult ahhoz, hogy a banda már össze tud hozni egy tényleg profi produkciót. Amelyben egyforma súllyal bír, és a koncert egészének sikeréhez hozzájárul a grafikailag is jól kigondolt, megvalósított plakát, a hangosítás és a fénytrükkök, ugyanúgy, mint a rábízott feladatot profin ellátó, de udvarias és a helyzet magaslatán lévő saját belső rendezőgárda. Minősítés. Királyság volt ott lenni.

A koncertről készült képriport megtalálható a képtárunkban [1]! Tekintse meg, érdemes, hátha még saját magát is viszontlátja!

G. Kirkovits István – HunHír.Hu