- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Olvasó: Dübörög! De még hogyan!

Egyszerűen fantasztikus. Hozzávetőlegesen öt órája, hogy megnéztem, és még mindig zsongok tőle. Dübörög a nemzeti rock. De nem is akárhogy! A beharangozónak megfelelően [1] próbálkozik a hazafiakat csőcselékként bemutatni, sikertelenül. Egyszerűen azon oknál fogva, hogy nem találtak köztük olyan embert, aki lejárathatta volna a nemzeti oldalt és észrevételem szerint a rendezőnek egy idő után nem is ez volt a célja, hanem inkább a valós dolgok bemutatása.

Egyszerűen fantasztikus. Hozzávetőlegesen öt órája, hogy megnéztem, és még mindig zsongok tőle. Dübörög a nemzeti rock. De nem is akárhogy! A Verzió4 filmfesztivál keretében volt lehetőségem, mint diák megtekinteni a mai napon, 100 Ft-ért ezt a remekművet. Nem mondok egy árva szót sem többet, pedig lenne mit. Mindenki nézze meg! Megéri az 550 Ft-ot.

Inkább az utána történt eseményekről szeretnék beszámolni. Tudniillik a gimnázium, ahová járok nem csak általam, hanem még jó pár tanulójával képviseltette magát az eseményen. A film levetítése után egy roppant ellenszenves történész-szel folytattunk beszélgetést, majd miután, nagy meglepetésemre, a társaság többi tagja is felszólalt a magyarság mellett, a cigánybűnözés ellen, a kormány illetve a nemzetárulás eszménye ellen, ez a kedves úr, igen meglepetten elkezdte burkoltan a liberális propagandát szajkózni. Itt ért az igazi meglepetés, egyre többen álltak ki az igazunk mellett a diáktársaim közül, holott én azt képzeltem, hogy mindenki el fogja hordani Sziva Balázsékat fasisztának, antiszemitának stb. De nem így történt. Egyedül a sok primitívet hozták fel negatív tényként, teljesen jogosan ezt hozzá kell tenni. És legnagyobb döbbenetemre a film alatt egyik osztálytársam megbökött és a fülembe súgta: – Ha hazaérsz küldj nekem ilyen zenét!

Tehát összegzésül, ez a műremek, a beharangozónak megfelelően próbálkozik a hazafiakat csőcselékként bemutatni, sikertelenül. Egyszerűen azon oknál fogva, hogy nem találtak köztük olyan embert, aki lejárathatta volna a nemzeti oldalt és észrevételem szerint a rendezőnek egy idő után nem is ez volt a célja, hanem inkább a valós dolgok bemutatása. A történész úrral pedig lefolytattam egy kisebb vitát a dolgokról, miután nem tudott a gyűlöletbeszéd felemlítése után ép érveket hozni egyszerűen azt mondta, hogy amit itt összehordtam annak nincs értelme. Egyik mondatát szeretném kiemelni, miszerint a délvidéki magyarok valóban magyarok csak szerb identitással. Hát ezúton üzenem neki, hogy ezt legyen szíves elmondani Szabadkán, mondjuk egy dolgos családapának, és majd megláthatja milyen az identitása!
Hazafiak mozira fel!
Én pozitívan csalódtam mind a filmben, mind a kortársaimban.

Tisztelettel: Balázs Bence

2007. november 08.

HunHír.Hu