- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A nemzeti rock dübörög, a libsik tüzet okádnak

Háromszor kellett műsorra tűzni a Romantikus Erőszakról készített dokumentumfilmet a múlt hétvégi emberi jogi filmfesztiválon. Ennek ellenére a fődíjat nem ez az alkotás nyerte el, és az egyszer játszott izraeli dokumentumfilm és az indiai transzvesztitákat bemutató alkotás lett hivatalosan a szemle slágere.

A Romantikus Erőszakról készített film bemutatása egy ilyen jellegű fesztiválon azt is jelenti, hogy ma Magyarországon a hazafiságot és a nemzeti érzelmet nyíltan vállaló közösségeket, szerveződéseket már a tolerancia-bemutatókon kell napirendre tűzni. Komisz világ ez, de vigasztalódjunk újabb kulisszatitkokkal a RomEr filmjével kapcsolatosan.

Az úgynevezett emberi jogi filmszemlén a múlt pénteken volt a hivatalos bemutatója a Kriza Bori rendezte dokumentumfilmnek, a Dübörög a nemzeti rock című alkotásnak. A média liberális része elhallgatta a hatalmas közönségigényt, ami a többszörös vetítést eredményezte. Ennek ellenére érthetetlen, hogy csak a második vagy harmadik legnézettebb film lett, hiszen nem kell ahhoz matematikai szakérettségi, hogy valaki rájöjjön: amit háromszor játszanak le teltház előtt, azt többen látják, mint amit egyszer. Különben jellemző a fesztiválra talán, hogy izraeli mű lett a nyerő, és a másságot bemutató alkotás került a reflektorfénybe. Úgy volt ez, mint a jelenlegi élet és közélet szinte minden területén. Liberálisok, toleranciabajnokok, buzik, melegek és az izraeliek a nyerők, az elfogadottak.

A zenekar frontembere, Szíva Balázs a HunHír.Hu-nak elmondta, hogy hiába akart a Siklósi Beatrix-féle Éjjeli Menedék stábja részleteket bemutatni a filmből, a rendező nem engedélyezte. Noha kiderült az is, hogy a filmet nyáron már bemutatták Magyarországon, az ifjú cionisták nagy összejövetelén. A közönségigény jelzi, hogy előbb-utóbb a profitorientált mozik, szórakoztató és agyakat lúgozó csatornák is kénytelenek lesznek foglalkozni a nemzeti rockkal mint műfajjal, és szociológiai-társadalmi jelenséggel, mert az igény nagy, a közönség megy, megveszi a mozijegyet, vagy bekapcsolva a tévékészülékét, növeli egy adott csatorna nézettségét.

A mozik közül először a Bem Art kapcsolt, november 16-án, pénteken 21 óra 15-től és 19-én, hétfőn, 19 óra 15 perctől vetíti a dokumentumfilmet. A mozi a Margit körút 5/a szám alatt található.

HunHír.Hu