- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Vissza a 66 éves úton

A Romantikus Erőszak Baráti Köre és a HunHír.Hu a Kárpátia együttes támogatásával ötnapos zenés történelmi kirándulást hirdet a Székelyföldre, a gyergyószentmiklósi Romantikus Erőszak és a Kárpátia koncertekre 2006. augusztus 10-14. között.

Indulás: 2006. augusztus 10-én este 8 órakor a budapesti Műegyetem elől
Útvonal: Budapest – Szolnok – Ártánd – Nagyvárad – Királyhágó – Kolozsvár – Farkaslaka – Székelyudvarhely – Hargita-tető – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkmenaság – Csíkszentmárton – Csíkszereda – Csíkdánfalva – Csíkkarcfalva – Csíkszentdomonkos – Gyergyószentmiklós – Danczúrási katonatemető – Gyilkos tó – Békási szoros – Ezeréves határ – Gyergyószentmiklós – Bucsin-tető – Parajd – Kolozsvár – Körösfő – Ártánd – Budapest
Idegenvezető: G. Kirkovits István

Augusztus 11.
Délelőtt megállunk Kolozsvárott, majd Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál. Rövid vásárlási idő után Udvarhelyen keresztül indulunk a Hargitára, ahol megtekintjük Szentegyháza település jellegzetes, fazsindelyes fejfáiról híres temetőjét. Előzetes foglalás szerint önköltséges ebédet fogyasztunk a Tolvajos-tetőn található Kalibáskő étteremben, majd Csíkszeredán keresztül megérkezünk Csíkszentkirályra, ahol megnézzük a település híres, csaknem ezeréves templomát. Következő úti célunk Csíkmenaság XV. században épült, gótikus hálóboltozatos, freskós temploma. Itt, a Szervatiusz-szobornál idézzük fel a 66 évvel ezelőtti történéseket, amikor a Székelyföld visszatért az ősi honhoz. Elfoglaljuk a szállásunkat, pálinkás, kürtös kalácsos, pogácsás köszöntő után Csíkszentmártonban, a székely családoknál. Rövid pihenő és felfrissülés után az irredenta emlékmű közvetlen szomszédságában báránysütéssel, tájjellegű székely ételek és italok bőséges kínálatával egybekötött zenés, táncos mulatságot tartunk a székelyekkel. Irredenta dalokkal, katonanótákkal, népzenével, és az éjszakába nyúló vigadozással.

Augusztus 12.
A székely házaknál elköltött reggeli után indulunk az EMI-táborba, Gyergyószentmiklósra, a koncertek helyszínére. Útközben megállunk a székelyöldöklés helyszínén, a madéfalvai turulos emlékműnél. A Csíkrákosi táltos templom következik, majd a fekete kerámiájáról híres Csíkdánfalva, és megnézzük Csíkország egyik leghíresebb műemlékét, a csíkkarcfalvi erődtemplomot is. Csíkszentdomokoson fejet hajtunk a szentéletű pap, Márton Áron emléke előtt, s megemlékezünk arról, hogy Báthory András erdélyi fejedelmet székely segédlettel győzhette le a havasalföldi vajda, Vitéz Mihály. A csíkszentdomokosiak árulása miatt száz évig vezekelt a település. Megemlékezünk azokról a mártírokról is, akiket 1944-ben, a román behatolást követően gyilkoltak meg a román vasgárdisták. Rövid városnézés következik Gyergyószentmiklóson (örmény templom, a régi copf stílusban épült házak a főtéren, amely az egyik legszebb a Székelyföldön), elfoglaljuk a szálláshelyünket egy panzióban, majd megérkezünk az EMI-táborba. Este részt veszünk a Romantikus Erőszak koncertjén.

Augusztus 13.
Ébredés után a festői szépségű Pongrác-tetőn átjutva indulunk a Gyilkos-tóhoz, és a Békási-szoroshoz. Itt felkeressük az ezeréves határt. Útközben megállunk a danczúrási katonatemetőnél, a román történelemhamisítás másik ékes bizonyítékánál, ahol szintén lekaparták a fejfákról a magyar neveket. Este Kárpátia-koncert az EMI-táborban, majd utána a Bucsin-tetőn keresztül, Parajd érintésével indulás Budapest felé.

Augusztus 14.
A reggeli órákban rövid időt töltünk az erdélyi írófejedelem, Wass Albert szülőházánál Válaszúton. A kolozsvári Házsongárdi temetőben felkeressük Dsida Jenő, Reményik Sándor, Koós Károly sírját, majd kis kitérőt teszünk Kalotaszeg központjába, Kalotaszentkirályra. Aztán megnézzük az 1940-es visszacsatoláskor létesített egykori határzárat, majd bánffyhunyadi református erődtemplomot. Népművészeti tárgyak vásárlására, Közép-Európa egyik legszebb fatornyos, kazettás mennyezetes templomának megtekintésére is lesz lehetőség Körösfőn, majd a Királyhágón elfogyasztott búcsúital után leereszkedünk a Partiumba.

A késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

A túra költsége: 30 000 forint
Ez az összeg magában foglalja az utazást, az idegenvezetést, 2 éjszaka szállást, egy reggelit és egy vacsorát, illetve a nagy esti parti ital, étel- és zenészköltségét is (az egy főre kalkulált italmennyiség feletti fogyasztást természetesen mindenki saját maga fizeti). A részvételi díj tartalmazza a gyergyószentmiklósi Romantikus Erőszak és Kárpátia koncertbelépők árát is.

Jelentkezési határidő: 2006. június 20. (minimum 15 ezer forint előleg befizetésével)
Jelentkezés és befizetés: Fehérlófia Könyvesbolt (Bp., VIII. ker. József krt. 44.), Hunyadi Ruházati Bolt (Bp., VI. ker., Vörösmarty u. 36., bejárat az Aradi u. felől)

Ha kérdésed van, hívd a 06/30 9515 112-es számot, vagy írj a romantikus.eroszak@mailbox.hu e-mail címre.

HunHír.Hu