- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Oi-Kor turné Erdélyben

A március 9-én induló Oi-Kor turnébusz mottója az emlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra, és főhajtás a székely-magyar hősök emléke előtt.

Az Udvarhelyen megtartandó március 11-ei, szombati koncert előtt az 1848-49-es szabadságharc fő székelyföldi állomásainak történelmi emlékhelyeit keresik fel a túrázók. Megkoszorúzzák Fehéregyházán Petőfi Sándor emlékoszlopát, leróják kegyeletüket Petőfi körtefájánál Székelykeresztúron a Gyárfás-kúria udvarán. A lánglelkű költő itt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét. Bem pedig óva intette a forradalmár költőt, hogy részt vegyen a segesvári csatában.

Az agyagfalvi székely hősi emlékmű megtekintése is szerepel a programban. Itt mondták ki Gábor Áronék és a székely felkelőcsapatok csatlakozásukat a magyarokhoz. A 60 ezer főből álló gyűlést gróf Mikó Imre vezette. A híres Küküllő menti falvak felkeresése során megtekintik a XIV. századi freskóiról híres nagygalambfalvi templomot.

Az ízes ételeiről híres székely fogadóban elköltött vacsora után lehetőség lesz esti udvarhelyi városnézésre, sétára is.

Szombaton, a reggeli órákban induló kirándulás során a kirándulók átkelnek a Hargitán, megnézik a csíkrákosi erődtemplomot, és Csíkszentdomokoson a Márton Áron emlékművet. A Gyergyó vidéke következik, Gyergyószentmiklóssal, a Gyilkos-tóval és a Békási-szorossal. Ez a hasadékvölgy a legdrámaibb hatású átkelőhely a Kárpátokon. A szorosban az országutat két-háromszáz méter magas meredek sziklafalak szegélyezik. Az sem elhanyagolható, hogy ez a területrész is Magyarország ezeréves határa.

Visszafelé átkelés a Bucsin-tetőn, és Parajd, illetve Korond érintésével érkezés Udvarhelyre. A koncert után másnap, azaz vasárnap reggel indulás Budapestre, útközbe n szerepel a programban tamási Áron sírjának megtekintése Farkaslakán (vásárlási lehetőséggel), illetve megállás Kolozsvárott, valamint az Európa egyik legszebb fatornyos templomáról és kazettás mennyezetéről híres Körösfőn. Itt lehetőség nyílik eredeti kalotaszegi szőttesek, terítők, emléktárgyak vásárlására.

HunHír.Hu