- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ruszkik haza!

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra, a névtelen hősökre, a minden galád hatalmat elsöprő hazafiságra emlékezik péntek esti budapesti koncertjén a Romantikus Erőszak. A Sziva Balázs vezette nemzeti rock együttes az Árkádia Mulatóban tartja mára hagyományossá vált koncertjét. A Ruszkik haza! címet viselő programban bemutatják a forradalmat is idéző Zárva a mennyország című hanghordozójuk történelmi szempontból is jelentős dalait, és eljátsszák azokat a szerzeményeket, amelyeket székelyudvarhelyi koncertjükön rögzítettek. A zenekarral fellép ifj. Csoóri Sándor népzenész is.

A zenekar egy rendkívül jól sikerült, különleges albummal lepte meg rajongótáborát, a Hadak útján címet viselő koncertlemez zenei anyagát Székelyudvarhelyen rögzítették. A CD-n multimédiás rész is található, amely a Romantikus Erőszak és barátai székelyföldi kirándulásának legjellemzőbb momentumait megörökítő két videoklipen kívül rengeteg fotót tartalmaz, valamint szemléz a koncerttel kapcsolatos újságcikkekből.

Jellemezhetnénk egyszerűen tartalmas kikapcsolódásnak is egy-egy koncertjüket, de ezzel a két szóval nehezen lehetne interpretálni misszionárius tevékenységüket. Az együttes zenéjében és szövegvilágában is az úgynevezett slágerzene ellenpontja. Nem hasonlik meg, s a könnyebb befogadhatóság kedvéért nem alkuszik az átlag füllel, mint ahogy nem felejt el emlékezni sem a magyar történelem szép és tragikus eseményeiről. A történelmi tények, ősi és kevésbé régi legendák felelevenítése, megismertetése, életben tartása, s így továbbadása kevés zenekar sajátja, ezért nem sokan tudják elképzelni, hogy mindez megfér a fejekben elképzelt koncertek által nyújtandó szórakozással.

A Romantikus Erőszak tehát többszörösen is kihívás. A zenekar dacol az átlagossal, a kommerszet megszokókkal, ám ez a szembeszegülés a közízléssel eltökéltségből fakad, mert hiszik, hogy az emberek fogékonyak még arra is, ami kicsit meg is mozgatja elméjüket. Ők nem a siker, pénz, csillogás útját választják, de egy göröngyösebbet járnak be a magyarság újbóli tündökléséért. A pénteki Árkádia-beli koncert vélhetően újabb tanúbizonysága lesz mindennek, hogy ne felejtsünk el harcolni a szabadságért, szellemünk függetlenségéért akkor sem, ha látszólag miénk a választás.

Sziva Balázs nem kerget ábrándokat, hogy egyik napról a másikra meg tudja változtatni a világot, vagy ki tudja szélesíteni az emberek látókörét, de hiszi, hogy a jó, az igaz, és az értékálló előbb-utóbb eljut mindenkihez, s fészket rak a szívekben és lelkekben. Nem sürgeti az időt, nem erőszakolja másokra saját meggyőződését, de kivár és cselekszik, nem rettenve meg az érdektelenség szülte buktatóktól.
A Ruszkik haza! koncertmottó aktualitása az évfordulón túl, hogy a budapesti Szabadság téren az Ereklyés Országzászló helyén még mindig ott éktelenkedik a szovjet obeliszk, tetején a kommunista diktatúra csillag jelképével. A Romantikus Erőszak az 1956-os forradalom és szabadságharc első napjának előestéjén, október 22-én, mint évek óta mindig, most is a zene segítségével közvetíti a múlt, az életüket a szabadságért feláldozók üzenetét: a rabláncot letépni, a fejeket nem igába hajtani, a felemelkedést akarni, s hogy ezt elérjük, tenni kell.

A zenekar nem titkolt célja, hogy történelmi múltunk jeles személyiségeinek megéneklésével felhívja a figyelmet azokra a hősökre, az egyszerű magyarra, akik ebben a szennyes szürke globalista világban is lehetnének példaképek a megbutított nemzedékek számára. A zenekar történelemszemléletéből egyértelműen kiderül, hogy a hun-magyar folyamatosságot képviselik, és megéneklik az Árpád-házi királyok nemes cselekedeteit is.
A fentiek szellemében készülnek nagy decemberi székelyudvarhelyi koncertjükre, amelyet a jól bevált gyakorlat szerint autóbuszos kirándulásokkal is színesítenek. A zenekar együtt utazva a barátokkal, és zenéjüket kedvelőkkel átkel a Királyhágón, megcsodálja az élő néprajzáról híres cifra Kalotaszeget, fejet hajt a nagy magyar elődök előtt a Házsongárdi temetőben, az erdélyi szászok és magyarok kapcsolatát kutatja a segesvári várban, megcsodálja a székelyföldi erődtemplomokban a kazettás mennyezeteket, s a régi honvédek lábnyomát kutatja a Hargitán. Erőt merítve a természeti és épített értékekből minden bizonnyal feltöltődve érkezik az 1848-49-es szabadságharc egyik jelentős színhelyére, a Nyerges-tetőre, ahol a román árulásnak köszönhetően magyar hazafiak porhüvelyét rejti a föld.

2004. október 16.

(neva-gki)