- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Boldogasszony Anyánk, égi nagy pátrónánk

Most, amikor önmagával is és az idegenekkel is élet-halál harcát vívja a nemzet, nagyon kell a segítség, a fohász az égiekhez. Ugyan ki más tekinthetne le aggódó figyelemmel e csonka kis hazára, mint Babba Mária, a magyarok Nagyasszonya. A Romantikus Erőszak elnevezésű nemzeti rock formáció december 4-én, Székelyudvarhelyen játszotta el először a régi magyar himnuszt, a Boldogasszony Anyánkat. A magyar hitvallást rock alapokra, kecskedudára, hegedűre és a csángókat idéző énekhangokra hangszerelték. Vélhetően az év zenei szenzációja lesz ez a feldolgozás. A Hunor és Magyar Rockfesztiválon csodát láthat a közönség, mert a magyar imát közösen adja elő a zenekar, valamint a tradicionális népzenét játszó Ifjú Muzsikás együttes.

A koncertről és a Romantikus produkciójáról már most lehet tudni, hogy a zenekar életének sorsfordítója, hiszen a csapat magáévá tette ifj. Csoóri Sándor népzenész elképzelését, miszerint nem a rockzenét népiesítik, hanem a magyar kifogyhatatlan népdalkincs legszebb darabjait közvetítik a rockzene eszközeivel úgy, hogy kiemelkedő szerepet kap a hegedű és a kecskeduda. A már ismert nótákat is ebben a szellemben írta át az együttes, így természetesen már mint a zenekar állandó tagjai, ifj. Csoóri Sándor és Bese Botond is ott lesz hangszerével a hangversenyen.

Az est másik meglepetése Mogyorósi Mogyi László gitárjátéka lesz, hiszen a hatvanas évek legendás gitárosa több dalban is aktívan közreműködik. A vájt fülű öregedő rockerek tudhatják, de talán a fiatalok számára sem ismeretlen, hogy a hetvenes évek elején, amikor a közönség Radics Bélát, a fiatal korában elhunyt zenészt jelölte meg gitárkirálynak, akkor a rockzenész szakma e kitüntető címet Mogyinak adományozta. Ő hosszú, kalandos évek után tért vissza a tengeren túlról, hogy magyarként élhessen a magyar hazában, és művészetével is segítse azokat, akiket erre érdemesnek tart. A zenekar és Mogyi barátsága immár évek óta tart.

Vannak, akiknek nem tetszik a zenekar elnevezése. A globálpolgár-pukkasztó névválasztás valójában azt jelenti, hogy a Sziva Balázs vezette formáció a magyarországi könnyűzenei hullámvölgyben szelíd akaratossággal akarja elfogadtatni a magyar népzenét. Sajátos eszközeikkel ahhoz akarnak hozzájárulni, hogy ne az idegen zenei műfajok és formák, hanem az eredeti magyar dallamok legyenek ismertek és kedveltek a hazai fiatalság körében.

A Hunor és Magyar Rockfesztiválon a nyolcvanas évek lázadó időszakát idézi majd a Dudás András vezette Oi-kor, a folk-rock kedvelői pedig elmerülhetnek Ökrös Csaba briliáns hegedűszólamaiban, és évezredeket utazhatnak vissza az időben a hun-magyar történések zenekari feldolgozásával.

2004. december 18.

G. Kirkovits István