- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Wiesenthalék újabb véres kardja: 101 éves náci toronyőrt ítéltek el

Öt év börtönbüntetésre ítélte kedden a Brandenburg an der Haveli bíróság Josef Schuetz 101 éves volt SS-koncentrációs táborőrt gyilkosságért. Schützöt azzal vádolták, hogy részt vett 3518 ember meggyilkolásában a Berlintől északra található sachsenhauseni koncentrációs táborban 1942-45 között.

“Schütz úr, ön körülbelül három évig volt aktív a sachsenhauseni koncentrációs táborban, ahol a tömeggyilkosságok cinkosa volt” – mondta Udo Lechtermann, a bíróság elnöke. “Tudta, hogy ott foglyokat öltek meg, amit elenlétévelj támogatott. Aki el akart menekülni a táborból, azt lelőtték. Így minden tábori őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban.”

A Simon Wiesenthal Központ közlése szerint Schütz ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele nem volt magas beosztású tiszt, magasabb rangúak ellen nem indult eljárás, személyazonossága kétséget kizáróan nem bizonyított. A németországi perekben ez a bejáratott érv – közölték.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ munkatársa rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Schütz áldozatként viselkedett, “a tárgyaláson úgy sírt, mintha ő lenne az igazi áldozat, és azt mondta, nincs köze a táborban elkövetett bűncselekményekhez”. 

Schütz a legidősebb személy, aki bíróság elé áll a holokauszt idején náci háborús bűnökben való részvétel miatt.

Az 1936 és 1945 között működő sachsenhauseni koncentrációs tábor főként politikai foglyok, például Joszif Sztálin legidősebb fia, valamint európai országok miniszterelnökei és családjaik börtöne volt. Sachsenhausenben volt egy aktív gázkamra és egy terület, ahol orvosi kísérleteket végeztek.

Ma már nem nagy kunszt elítélni valakit

„Örülök, hogy megkapta a legmagasabb büntetést az SS-táborban való szolgálatért” – mondta Zuroff, miután kedden elhagyta a bíróság épületét.

13 évvel ezelőttig a volt náci katonák vádemeléséhez bizonyítani kellett, hogy egy konkrét áldozat ellen bűncselekményt hajtott végre, amely etnikai hátterű volt. Zuroff szerint ez „szinte lehetetlenné tette a vádemelést bárki ellen”. A törvényt megváltoztatták, és azóta sok olyan náci elkövetőt ítéltek el, akik magas halálozási arányú táborokban szolgáltak.

Az agg férfi valószínűleg nem kerül majd börtönbe, de Wiesenthaléknak kell egy bűnös pecsét minden perbe fogottjuk neve mellé, amit mutogatni lehet.

Hunhír.info