- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nagyot hibázott az ukrán elnök. Mi lesz így az EU-s pénzekkel?

Nem gondolkodott az ukrán elnök tanácsadója, amikor deviánsoknak tartotta a melegeket.

Pride felvonulás Kijevben 2019. június 23-án / fotó: Dmytro Larin

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egyik elnöki tanácsadója, Olekszij Aresztovics nekiment az ukrán LMBTQ közösségnek: kijelentéseiben a queer embereket egyszerűen deviánsoknak nevezte.

A kijevi pride szervezői a Twitteren tettek közzé egy hangfelvételt [1], amiben a tanácsadó egy június 22-ei beszédében nem csupán deviánsoknak, hanem fogyatékosoknak is titulálta a közösség tagjait. Az elhangzottak miatt a szervezők felszólították az ukrán elnököt, hogy távolítsa el a pozíciójából Aresztovicsot, szerintük ugyanis ez nem csupán a közösség elleni súlyos kijelentés, hanem Ukrajna lehetséges EU-s csatlakozására is rossz fényt vet.
A bejegyzésre nem sokkal később maga az elnöki tanácsadó válaszolt a Facebookon [2], aki kikérte magának, hogy pellengérre állítják, toleranciát követelt, és egy képet csatolt magáról, amelyen színészként korábban egy drag queent alakít.

Ukrajnában már hosszú története van az LMBTQ emberek megbélyegzésének és kirekesztésének, bár Zelenszkij már azzal kampányolt megválasztása előtt és azzal tudott győzni, hogy ő a liberális értékeket fogja képviselni. Magyarországhoz hasonlóan az ukrán alkotmány is rögzíti, hogy házasság csak férfi és nő között köttethet. Ezen kívül az azonos nemű párok nem örökölhetnek egymástól, nem köthetnek bejegyzett élettársai kapcsolatot, sőt egymást sem látogathatják az egészségügyi intézményekben. Az örökbefogadás akadályairól annak idején Elton John is beszámolt, amikor Ukrajnában járt.

Megértük az ukránokat. Nincs nekik elég bajuk magukkal, nem akarják nyakukba még az LMBTQ-nyomulást is.

Hunhír.info – Humen