- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A török rendőrség nem félt feloszlatni a Pride-ot

A török rendőrség vasárnap feloszlatta az isztambuli pride felvonulásra összegyűlt tömeget, és több tucat résztvevőt letartóztatott, köztük újságírókat is, állítólag azért, hogy megakadályozza őket az esemény rögzítésében – számol be az eseményről a EuroNews [1].

Még a tüntetés kezdete előtt rohamrendőrök razziát tartottak a Taksimhoz közeli Cihangir negyedben több bárban, és “találomra” tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát.

A letartóztatásokra azt követően került sor, hogy a Pride-vonulás megakadályozása érdekében a hatóságok vasárnapig bezáróan hétnapos tilalmat rendeltek el a nyílt és zárt térben történő gyülekezésre.

Június elején a rendőrség Isztambulban már letartóztatott 11 queer aktivistát, akik a pride hónap kezdetének megünneplésére gyűltek össze. Az aktivisták azt állították, hogy megkínozták őket, és erősen zúzott csuklókról és lábakról készült képeket tettek közzé.

Vasárnap az előzmények és a tiltás ellenére több száz, szivárványzászlókat lengető tüntető kezdett gyülekezni a híres Taksim tér melletti utcákon, amely a nyilvánosság elől teljesen le van zárva.

A 2014-es látványos, több mint százezres isztambuli felvonulást követően a török hatóságok évről évre betiltották azt, hivatalosan biztonsági okokból.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múltban bírálta az ország LMBTQ-aktivistáit, 2021-ben vandálokhoz hasonlította őket.

Hunhír.info – Humen