- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A zsidók gáza kell Európának

Az Európai Unióba szállítandó izraeli és egyiptomi földgáz mennyiségének növeléséről állapodott meg szerdán Izrael, Egyiptom és az Európai Unió küldöttsége Kairóban.

Karín Elharrar izraeli energiaügyi miniszter a megállapodás aláírását követően leszögezte: hazája és Egyiptom igyekszik enyhíteni az Európát sújtó energiaválságot. Hozzátette, hogy a mostani az első olyan tervezet, amely jelentős mennyiségű izraeli földgáz európai uniós exportjáról rendelkezik.

A megállapodás értelmében

az izraeli gáz Egyiptomon keresztül, cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában, hajón érkezik Európába.

Noha Egyiptom maga is rendelkezik gázlelőhelyekkel, a hazai szükségletek miatt csak korlátozott mértékű az exportja.

Az egyiptomi és az izraeli energiaügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke történelminek nevezte a megállapodást, amelyről Twitteren leszögezte: hozzájárul az európai energiabiztonsághoz.

Karine Elharrar izraeli energiaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a memorandum aláírása megerősítette Izrael szerepét.

„Ez óriási pillanat, amikor a kis Izrael a globális energiapiac jelentős szereplőjévé válik”

– mondta Elharrar, s hozzátette, hogy a megállapodás rávilágított az Egyiptom és Izrael közötti együttműködés erősödésére is.

„Ez a bejelentés cáfolja azokat, akik régiónkban csak negatív erőket látnak, mint például a megosztottságot és a viszályokat” –

mondta Elharrar.

„Ez a memorandum megmutatja, hogy kikövezzük a partnerség, a szolidaritás és a fenntarthatóság új útját”

– emelte ki az izraeli miniszter.

Izrael decemberben még arról tájékoztatott, hogy nem folytat új gázfeltárást 2022-ben a megújuló energia fejlesztése jegyében, Elharrar azonban azóta meggondolta magát.

Izraelben jelenleg két gázmezőn folytatnak kitermelést.

A földgáznak 2030-ig kulcsszerepe lesz az európai energetikai piacon, ezt követően várhatóan visszaszorul a felhasználása összhangban a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérését célzó tervekkel – áll a többi között a megállapodásban.

Oroszország ukrajnai invázióját követően az Európai Unió csökkenteni kívánja az orosz gáztól való függőségét, és más országokhoz, köztük Izraelhez fordul földgázért. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki hétfő este találkozott Elharrarral, elmondta neki, hogy

„Európa azt szeretné, ha a jövő tél előtt izraeli gáz érkezne Európába”.

Hunhír.info – Neokohn