- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Meggyűlt a baja a zsidóknak az AI-vel

Az Amnesty International szerdán visszautasította az amerikai törvényhozók széles körű, az Izraelt apartheid gyakorlásával vádoló jelentéssel kapcsolatos bírálatát, visszautasította az antiszemitizmus vádját, és sürgette a kongresszust, hogy használja befolyását az állítólagos izraeli emberi jogi jogsértések megszüntetésére.

Az Amnesty kedden közzétett jelentésében azt állította, hogy Izrael az állam 1948-as megalakulásától kezdve „az elnyomás és az uralom rendszerét” tartja fenn a palesztinok felett, amely rendszer a csoport szerint megfelel az apartheid nemzetközileg elfogadott definíciójának.

A Biden-kormányzat valamint az amerikai törvényhozók mindkét oldalról élesen támadták a 278 oldalas jelentést.

„Azzal, hogy Izrael létjogosultságát jelölte meg e vád alapjaként, az Amnesty International csatlakozott azon gonosz hangok egyre növekvő kórusához, amelyek meg akarják tagadni Izrael jogát a létezéshez, rágalmakkal és félretájékoztatással élnek és figyelmen kívül hagyják, hogy mind az izraeliek, mind a palesztinok felelősek saját sorsukért” – mondta Menendez, szenátus külügyi bizottságának vezetője.

„Ahelyett, hogy az olyan országok, mint Kína tényleges emberi jogi jogsértéseire összpontosítana, az Amnesty International inkább úgy döntött, hogy Izrael ellen fordul olyan állításokkal, amelyeket nem is tudnak alátámasztani” – tweetelte James Lankford, oklahomai republikánus szenátor.

A kongresszusi tagok elítélését követően, amely a progresszív demokraták körében visszafogottabb volt, az Amnesty közleményt adott ki, válaszul a jelentésüket ért kritikákra.

„Egyetlen megbízatásunk az emberi jogok megsértésének dokumentálása és leleplezése, bárhol is találjuk azokat, valamint olyan ajánlások megfogalmazása, amelyek orvosolják és megszüntetik azokat” – közölte a szervezet amerikai részlege. „Jelentéseket adtunk ki a világ különböző országaiban, Kínától Szudánon át Szaúd-Arábiáig, a hatóságok által elkövetett emberiség elleni bűncselekményekről. Az Amnesty International 2017-ben meggyőző bizonyítékokat tett közzé arról, hogy a mianmari hatóságok apartheid cselekményeket követnek el a rohingyák ellen.”

A csoport arra is kérte a kongresszus tagjait, hogy Amerika Izraelhez fűződő szoros kapcsolatait kihasználva „gyakoroljanak érdemi nyomást az izraeli hatóságokra, hogy helyezzék hatályon kívül a diszkriminatív törvényeket és tartsák be a nemzetközi emberi jogi és humanitárius jog szerinti kötelezettségeiket”.

Az Amnesty szerint az amerikai törvényhozóknak „alapos felülvizsgálatot” kellene végezniük az Izraelnek nyújtott amerikai biztonsági támogatásról, hogy megállapítsák, Jeruzsálem megsértette-e a támogatás feltételeit azzal, hogy azt a palesztinok elleni jogsérelmek végrehajtására használta fel.

A csoport zárásként az antiszemitizmus vádjával foglalkozott, mondván, hogy munkája „az izraeli kormány cselekedeteire összpontosít”, nem pedig a zsidó népre.

„Továbbá elítélünk mindenkit, aki cinikusan a kutatásainkra hivatkozva igazolná antiszemita gyűlölet- és erőszakcselekmények elkövetését. Az Amnesty International a lehető leghatározottabban elítéli az antiszemitizmust” – közölte a szervezet.

Hunhír.info – Neokohn