- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Vajon miért rongálják meg az LMBT-emlékműveket?

Az idei holokauszt-emléknap (ami ma van) előtt több német városban is megrongálták a nemzetiszocialisták LMBTQ áldozatainak szentelt emlékműveket. Január 13-án Mainzban egy azóta azonosított 51 éves férfi horogkeresztet mázolt az emlékműre.

David Profit, Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartomány családügyi és kulturális minisztere, queer ügyekért felelős biztosa közlése szerint hat hónapon belül ez már a második alkalom, hogy ezt az emlékművet meggyalázzák. A lehető leghatározottabban elítélem ezeket a cselekményeket. Az állami önkényuralom meleg, leszbikus, biszexuális, transz, interszexuális és queer áldozatait, akikről itt megemlékezünk, most többször is támadás érte. Az államnak határozottan üldöznie kell ezeket a cselekményeket, és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az elkövetőket felelősségre vonják.”

Kölnben 1995-ben avatták fel a Hohenzollern-híd közvetlen közelében a rózsaszín háromszöget megidéző emlékművet, ami a nemzetiszocializmus idején kriminalizált, üldözött és meggyilkolt queer embereknek állít emléket. A most összefirkált emlékmű kapcsán az észak-rajna-vesztfáliai LMBTQ szervezet, a Queeres Netzwerk NRW vezetője, Lilith Raza azt mondta, a diszkrimináció és a gyűlölet nem lehet elfogadható a társadalomban – sem szavakban, sem vandalizmus, sem pedig fizikai erőszak formájában. A kölni önkormányzat ígéretet tett az emlékmű mielőbbi megtisztítására.

Fabian Spies, a kormánypárti szociáldemokraták kölni politikusa szerint aki gyáva vandalizmushoz folyamodik, az kitér a demokratikus diskurzus elől. A német szövetségi kormány nemrég először nevezett ki queer ügyekért felelős biztost Sven Lehmann személyében. A korábban Kölnben dolgozó politikust az Express  [1]portál idézi:

“Az emlékmű megrongálása embergyűlölő cselekedet. Köln kozmopolita és sokszínű város, amely méltán büszke a queer közösségére. Az üldözött és meggyilkolt emberek emlékének ilyen módon történő meggyalázása következményekkel jár.”

Lehmann a mai világnapon a berlini Tiergartben található emlékműnél helyezett el koszorút az a nemzetiszocializmus LMBTQ áldozatinak emlékére.

Hunhír.info-kommentár: Az azért egy kicsit furcsa, hogy nem kapnak a fejükhöz, vajon miért rongálják meg ezeket az emlékműveket. Valószínűleg, ha nem erőltetnék ennyire az LMBTQ-propagandát, ami már akkora méreteket öltött, hogy hacsak nem egy barlangban él az ember, folyamatosan szembetalálkozik vele, az emberek ingerküszöbét sem lépné túl ez a csappból is folyás…

Hunhír.info – Humen