- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Klicsko kiakadt a Berlintől kapott 5 ezer ajándék sisak miatt

Mit küld Németország legközelebb támogatásként? Párnákat? – kérdezte az egykori ökölvívó. Moszkva továbbra is tagadja, hogy támadni készülne.

A németek döntése, hogy 5000 sisakot küldenek Ukrajnának egy “vicc”, és azt mutatja, hogy a berlini kormány nem érti, milyen veszélyt jelent az országra az orosz hadsereg – jelentette ki szerdán Vitalij Klitschko kijevi polgármester. A Bild című német lapnak nyilatkozva a korábbi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, aki belépett az ukrán hadseregbe is, bírálta Berlint, amiért nem segít országa keleti frontjának megerősítésében.

Szóhoz sem jutok a német kormány viselkedése miatt. A védelmi minisztériumnak láthatóan nem tűnt fel, hogy tökéletesen felszerelt orosz erőkkel állunk szemben, és Oroszország bármikor inváziót indíthat Ukrajna ellen. Mit küld Németország legközelebb támogatásként? Párnákat? – fakadt ki Klicsko.

Szerdán Christine Lambrecht védelmi miniszter bejelentette, hogy Németország fegyvereket nem, 5000 védősisakot viszont küld Ukrajnának. Berlin látványosan nem tesz lépéseket Kijev támogatására, amiért Kijevtől és Nyugati partnereitől is kritikát kapott. Németország álláspontja, hogy nem szállít fegyvereket olyan országokba, ahol katonai konfliktusok vannak.

Eközben az Egyesült Államoktól megérkezett a 200 millió dollár értékű fegyversegély harmadik szállítmánya, 79 tonnányi katonai felszerelés. Az amerikaiak egyúttal azt is jóváhagyták, hogy Észtországból, Lettországból és Litvániából amerikai gyártású fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy támadni készülne

Az Oroszország és Ukrajna közötti nyílt háború fenyegetése a nyugati kormányoktól származik, amelyek a jelek szerint aktívan dolgoznak ennek megvalósításán – közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy sem Moszkva, sem Kijev nem akar ilyen forgatókönyvet.

Elfogadhatatlannak tartjuk még a gondolatát is a népeink háborújának. Ennek ellenére Ukrajna tengeren túli urai máshogy gondolkodnak. Kitartanak a forgatókönyv mellett, melyet kitaláltak” – mondta Alekszej Zajcev, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

“Többször kijelentettük, hogy nem áll szándékunkban senkit sem megtámadni” – mondta.

Miközben Kijev és Moszkva az ellenségeskedések elkerülésére törekszik, “Ukrajna külföldi urainak más elképzelései vannak, és úgy tűnik, eltökéltek a forgatókönyv megvalósítására, amely szerint Oroszországnak meg kell támadnia Ukrajnát”, és ezért nyugati megtorlással kell szembenéznie – tette hozzá az orosz tisztviselő.

Zajcev az uszító intézkedések példájaként említette az olyan lépéseket, mint az egyes nyugati országok diplomáciai személyzetének evakuálása Ukrajnából, valamint a legutóbbi fegyverszállítmányok az országba. Eközben azok a tisztviselők, akik nyilvánosan megkérdőjelezik a narratívát, mint például Kay-Achim Schonbach volt német haditengerészeti parancsnok, vagy Zoran Milanovic horvát elnök [1], visszahatást és karrierjüket kockáztatják, ha megszólalnak – állította.

A diplomata felszólította a NATO-tagokat, hogy hagyjanak fel az Ukrajnára gyakorolt “romboló” befolyásukkal, és hagyják, hogy a kormány érdemi megoldást találjon a belpolitikai kérdésekre.

Ha a katonai tömörülés valóban érdekelt az európai katonai feszültségek enyhítésében, akkor ki kellene vonnia a jelenleg a kontinens keleti részén állomásozó erőiket, ahogy azt Oroszország javasolta – tette hozzá.

Hunhír.info – oroszhírek.hu