- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A finnek is mennek az LMBTQ-árral

Gyűlöletbeszéddel vádolnak egy finn képviselőt. Päivi Räsänen hétfőn állt bíróság elé, mert szerinte a melegek “fejlődési rendellenességben” szenvednek és ennek hangot is adott.

A politikust, aki a finn parlamentben hetedik ciklusát tölti, korábban volt a kereszténydemokraták elnöke és belügyminiszter is, még áprilisban vádolták meg kijelentései miatt kisebbségi csoport (LMBTQ-közösség) elleni uszítással.

Päivi Räsänen a finn evangélikus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LMBTQ-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén…

– idézett Pál apostol rómaiakhoz írt leveléből. – Ezek teológiai kérdések, és nem hiszem, hogy bíróságon kellene eldönteni őket – mondta el a per előtt Räsänen, aki a tárgyalóterembe is egy nagy, keménykötésű Bibliával érkezett.

A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia [1], egy 2004-ben készített írása és a közmédiában a Mit gondolt Jézus a homoszexualitásról? címmel 2018-ban adásba került beszélgetős műsorban elhangzott megjegyzései miatt. Vádat emeltek Juhana Pohjola evangélikus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Räsänen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Az államügyészség közleménye szerint Räsänen megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát. Ezért akár két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető. 

Az ügyész kiemelte, hogy Räsänen szégyennek és bűnnek minősítette a homoszexualitást, illetve azt állította, hogy tudományosan bizonyított, hogy az pszichoszexuális fejlődési rendellenesség. – A kijelentések sértik a homoszexuálisok egyenjogúságát és emberi méltóságát, ezért túllépik a véleménynyilvánítás és a vallásszabadság korlátait – érvelt az ügyész.

Räsänen közölte: bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának. Mint a finn közmédiának nyilatkozta: minden ember egyformán értékes, ugyanakkor az azonos neműekkel kapcsolatos kijelentéseit teljes mértékben a Bibliára alapozta, semmilyen bűncselekményt nem követett el.

Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot. Ha elítélnek, az egyenlő lenne a cenzúrával

– jelentette ki a napokban az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus az ADF International nevű szervezetnek nyilatkozva.

Olyan helyzetbe kerültünk, amelyben a keresztényeknek bátorságra van szükségük ahhoz, hogy kitartsanak a Biblia tanítása mellett, és emellett, hogy nyitottak legyenek a hit dolgában

– fejtette ki Päivi Räsänen a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában októberben, amikor Magyarországon járt. 

2004-ben –egy írásában azt állította (szintén bibliai idézet), hogy Isten az embert férfinak és nőnek teremtette.

Eddig közel 330 ezer európai polgár írta alá azt a petíciót, amelyben kiállnak a megvádolt képviselő mellett és deklarálják: nem lehet bűntény a hit megvallása, a Biblia idézése. A közösségi médiafelületeken fut a #supportpaivi kampány, a Baltikumtól az Ibériai-félszigetig, Hellásztól Albionig emelik fel hangjukat közösségek, szervezetek és magánszemélyek egyaránt.

A helsinki kerületi bíróság hétfői tárgyalása előtt ragaszkodott hozzá, hogy semmi rosszat nem tett. “Nagy felelősséget érzek, mert tisztában vagyok vele, hogy ez az ügy történelmi jelentőségű a szólásszabadság és a vallásszabadság szempontjából” – nyilatkozta a Reutersnek. “Nyilvánvaló, hogy a Biblia tanításaihoz ragaszkodó keresztényeknek joguk van részt venni a nyilvános vitában“.

Az ügyész azt kéri, a képviselőre pénzbírságot szabjanak ki megjegyzései miatt, valamint a 2019-es rádióműsor egyes részeit távolítsák el. A bíróság egy későbbi időpontban hoz döntést.

Hunhír.info – Magyar Nemzet, Mandiner, Humen