- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Tiszta Amerika: Egy transz férfi legyőzött egy transz nőt

Szombaton két transznemű versenyző – az egyik férfinek született, de azt állítja, hogy nő, a másik nőnek született, aki azt állítja, hogy férfi – versenyzett az Ivy League úszóversenyen – mindketten a női mezőnyben, ahol a Yale Egyetem, a Dartmouth College és a Pennsylvaniai Egyetem versenyzői vettek részt.

Lia Thomas férfinak született, és három évig a Penn férfi úszócsapatában úszott. Thomas az elmúlt hónapokban többször is címlapokra került, mivel az egész szezonban dominált a női versenyzőkkel szemben. A hétvégi versenyen azonban Thomas kikapott Iszack Henigtől, aki annak ellenére úszhat nők ellen a Yale színeiben, hogy most már férfinak vallja magát – írja [1] a Daily Wire.

A Daily Mail szerint “Thomast kétszer is letarolta a női úszóversenyen egy másik transznemű versenyző, aki nőnek született, de férfiként azonosítja magát – először a 100 méteres gyorsúszásban”, ahol Thomas ötödik lett, majd a 400 méteres gyorsúszó váltóban is.

A névtelenséget kérő szülők szerint Thomas úgy tűnt, hogy “csak úszkál” és “alig próbálkozik”, miközben a négy futam közül az elsőt mindössze két másodperccel nyerte meg. A futamok annak ellenére szorosak voltak, hogy Thomas korábban két női rekordot is megdöntött. A gyorsúszás is sokkal szorosabban alakult a győztes Penn-úszó számára, mint a korábbi futamokban.

Ennek megfelelően Henig “a korábbi 50 yardos gyorsúszásban is első lett”, három másodperccel megelőzve Thomast. A verseny után a szülők szemtanúi voltak, ahogy egy póló nélküli Heing sétálgatott a medence mellett, és láthatóvá vált, hogy melleltávolító műtéten esett át.

“Erre nem voltam felkészülve. Minden összezavarodott. Nem tudom felfogni ezt az egészet. Az NCAA-nek tennie kell valamit ez ügyben. Tudományos alapokra kell helyezniük a döntést és a vitát”

– mondta egy UPenn-es szülő a DailyMail.com [2]-nak.

Egy másik szülő, akit talán megzavart a terminológia, azt mondta Henigről: “Egy férfi éppen most zúzta szét a női csapatot”.

Henig azért úszhat a nők ellen, mert a Yale úszója nem esett át transznemű hormonkezelésen.

Thomas csapattársai, akiket felháborított, hogy egy férfi úszhatott ellenük, korábban azt tervezték, hogy bojkottálják a kiemelt úszóversenyeket, ha Thomas továbbra is dominálhat.

Thomas szokatlanul rossz napja után legalább egy szülő azt találgatta, hogy a Penn úszója, és valószínűleg mások is, kissé megdobták a versenyt, hogy elkerüljék a konfliktust a jövő héten.

“Milyen kényelmes, hogy most elkerülték ezt a potenciális konfliktust” – mondta egy szülő a DailyMail.com [2]-nak.

Hunhír.info – Neokohn