- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A náci nagygyűlések otthonába költözhet a nürnbergi színház

Az egykori náci nagygyűlések otthonába, a Reichsparteitagsgeländéba költözik a Nürnbergi Állami Színház egy része. A hivatásos lelkiismeret-furdalók nem örülnek.

Komoly bírálatokat kapott a Nürnbergi Állami Színház, miután bejelentették, hogy felújítások miatt az opera- és balett-társulata átmenetileg az egykoron náci nagygyűléseknek otthont adó Reichsparteitagsgeländéba költözik. A befejezetlen kongresszusi csarnok akár évekig is a színház egy részének otthonává válhat.

A történelmi nürnbergi operaház használati jogosultsága 2025-ben lejár, a lepusztult épület felújítása pedig évekig is eltarthat.

Ahogy a színház fogalmazott, „valójában nincs is más megoldás”, kénytelenek az eredetileg 50 ezer fő befogadására tervezett náci kongresszusi csarnokba költözni.

Az épület amfiteátrumszerű elemekkel bír.

Az épületet Hitler híres főépítésze, Albert Speer tervezte. Speer eredetileg 80 méter magas, a római Colosseumra hajazó U-alakú csarnokot tervezett megépíteni, ám a világháború keresztül húzta számításait. A teátrum mára mindössze 38 méter magas, valamint nehéz történelmi múltja miatt szinte teljesen üresen áll. Az épület műemlékvédelem alatt áll.

A Geschichte für alle (Történelem mindenkinek) nevű egyesület, amely ismeretterjesztő túrákat szervez az épületben levélben bírálta a színház döntését. Szerintük ez súlyosan fogja ártani a náci erőfitogtatás, ideológia és propaganda tanulmányozásában jeleskedő kutatókat.

A döntéssel még nem végleges. A nürnbergi városi tanács csak december 15-én dönt véglegesen a színház sorsáról. A színház vezetősége válaszlevélben igyekezett hangsúlyozni, hogy túl sok választásuk, sőt, igazán más választásuk nincs, illetve, hogy képesek lesznek megbirkózni a nehéz történelmi kontextussal.

Hunhír.info – Telex