- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Lengyel rabbi az LMBTQ mellett

Michael Schudrich rabbi 2004 óta a lengyel zsidó közösség vallási vezetője, központi szerepet játszik az ország “zsidó reneszánsz” mozgalmában. Múlt héten az izraeli Aguda LMBTQ szervezet “Büszkeség a nappaliban” című beszélgetés-sorozatán kifejtette véleményét a lengyelországi úgynevezett LMBT-mentes zónákkal kapcsolatban is.

Amennyire én tudom, az LMBT-mentes zónák létrehozása ellenkezik a Halachával” – mondta Schudrich, utalva a Tórán alapuló zsidó törvények gyűjteményére. “Természetesen a Halacha nem felelős azért, amit a lengyel települések tesznek, de ahogy én ortodox rabbiként a judaizmust értelmezem, az az, hogy azt akarjuk, hogy minden zsidó jól érezze magát a zsinagógában”.

Lengyelországban legalább 80 LMBT-mentes zóna van, az ország közel egyharmadát lefedik.

Minden zsidónak tudnia kell, hogy szívesen látjuk őket, és ha valaki azt mondja nekik, hogy nem látjuk őket szívesen, akkor az a személy téved. Igen, vannak közöttünk különbségek, és akkor mi van? A zsidó egység megteremtése nem arról szól, hogy mindenben egyetértünk, hanem arról, hogy együtt ünnepeljük, hogy mindannyian zsidók vagyunk” – mondta a rendezvényen a főrabbi.

Schudrich elmondta, hogy amióta 1990-ben elkezdett Lengyelországban dolgozni, megértette, hogy rabbiként az az egyetlen feladata, hogy a lengyel zsidókat közelebb hozza a judaizmushoz és a zsidó kultúrához, nem pedig az, hogy szexuális alapon kizárja őket.

Nem az én feladatom megítélni, hogy kik ők” – hangsúlyozta. “Ez Isten felelőssége. Van elég dolgom, nem kell Isten munkáját végeznem.

Schudrich bírálta azokat a zsidókat, akik nem hajlandók állást foglalni a kérdésben, és azt mondta, hogy a közösségnek “különleges felelőssége”, hogy beavatkozzon, amikor másokat üldöznek.

Mi, zsidók mindig panaszkodunk, hogy amikor minket ér az antiszemitizmus, a nem zsidók nem állnak ki értünk” – mondta az Aguda paneljében. “Ez tehát azt jelenti, hogy nekünk különleges felelősségünk van kiállni mindenkiért, akit diszkriminálnak. (…) Bármi, ami a polgári jogok megsértése, bármi, ami megalázó egy emberrel szemben, az rossz.

Hunhír.info, Humen