- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Romániában betiltották a Pride-ot – Orbánt hibáztatják

Az ACCEPT Egyesület több képviselője tiltakozott pénteken a bukaresti városháza előtt, miután a Nicușor Dan vezette intézmény nem engedélyezte a Győzelem sugárútra tervezett Bukaresti Pride Felvonulás megszervezését.

A szervezők azt nyilatkozták, hogy augusztus 14 -én annak dacára megszervezik a melegfelvonulást, hogy a polgármesteri hivatal nem volt hajlandó engedélyezni az eseményt. „Az elmúlt 15 év során először bojkottálja a bukaresti városháza a Bukaresti Pride Felvonulás megszervezését, mindössze egy héttel az esemény előtt” – áll az ACCEPT Egyesület Facebook-oldalán közzétett posztban, melyhez egy, a tiltakozásról készült videót is mellékeltek.

A hírről beszámoló Krónika azt írja: a bukaresti polgármesteri hivatal azzal magyarázta a döntését, hogy a Pride felvonulást nem lehetne biztonságosan lebonyolítani, mert túl sok ember lenne egyszerre a sugárúton szombaton vagy vasárnap, mivel azt a hétvégén a gyalogosok veszik birtokukba.

A városháza emlékeztet arra is, hogy az ACCEPT egyesület 10 000 résztvevőre vonatkozó kérését már csak azért sem hagyhatják jóvá, mivel a vészhelyzeti bizottság határozata előírja, hogy legfeljebb 500 résztvevő vehet részt különböző gyűléseken és demonstrációkon.

A bukaresti városháza számos lehetőséget kínált az ACCEPT Egyesületnek a felvonulás megszervezésére, és továbbra is nyitott az új javaslatokra, remélve, hogy végül közös nevezőre jutnak. Javasolták például, hogy a Bukaresti Pride Felvonulást vagy ugyanazon a helyen, de egy másik napon, vagy ugyanazon a napon, de más helyen szervezzék meg bizonyos számú résztvevővel, akik hajlandóak alkalmazkodni az aktuális járványügyi feltételekhez és vállalják a nyilvános gyülekezésre vonatkozó szabályok betartását. Az ACCEPT Egyesület képviselői egyelőre elutasították az önkormányzat által bemutatott alternatívákat.

Orbánt emlegetik

Orbán Viktor-típusú cenzúrát emlegetnek, habár Magyarországon először jobboldali kormányzás alatt vonulhattak kordonok nélkül az LMBTQ-felvonulás résztvevői – írja a Magyar Nemzet.

Egy héttel a rendezvény előtt utasította el a bukaresti városháza az ACCEPT emberjogi szervezet kérést, hogy megszervezhesse a Bucharest Pride-ot. A Mandiner cikke szerint a városvezetés a járványügyi helyzetre hivatkozva dobta vissza kérelmet, de közben a Pride ellen tüntető nacionalisták felvonulhatnak.

Orbán Viktor típusú cenzúra a fővárosi városházán: miközben a hivatal a Bukarest Pride Marchot elutasította, jóváhagyta a nacionalisták menetét

– írta közösségi médián közzétett posztjában a bukaresti melegfelvonulás szervezője, derült ki a cikkből.

A kifakadás időzítése furcsa abból a szempontból, hogypár héttel ezelőtt Budapesten az Orbán-kormány járványkezelésének köszönhetően minden idők legnagyobb Pride-jára került sor a felvonulás szervezői szerint.

Emlékezetes az is, hogy 2018-ban, a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépését követően rendezhették meg első alkalommal kordonok nélkül a felvonulást.

Hunhír.info – Kronika.ro – Magyar Nemzet