- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Transzgender sportolók szoríthatják ki a nőket

Nem indulhat az olimpián a transzgender gátfutó. A hír nem sokkal azután jelent meg, hogy bejelentették, egy transzgender súlyemelő lehet az első sportoló, aki részt vehet az olimpián. Sokak szerint, ha a tendencia folytatódik, akkor a transzgenderek kiszoríthatják a női sportolókat.

CeCe Telfer transzgender sportoló nem vehet részt a 400 méteres gátfutás amerikai olimpiai válogatóversenyén, mivel nem felelt meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előírásainak – számolt be a The Daily Wire magazin. [1]

Telfer nevezett a versenyre, a nemzetközi szövetség szabályzata szerint azonban nem volt jogosult a versenyzésre, mivel az előírta, hogy a női sportolók tesztoszteron szintjének 5 nanomol/liter alattinak kell lennie tizenkét hónapon keresztül.

Bár felajánlották neki, hogy bizonyítsa a jogosultságát, ezt a sportoló nem tudta megtenni. A nyilatkozatok alapján Telfer tiszteletben tartja a döntést, és tovább készül a későbbi versenyekre.

A nemváltoztatása előtt a sportoló egy egyetemi csapat tagja volt, 2016-ban 200., 2017-ben pedig 390. volt a ranglistákon. 2019-ben viszont már a nők között indult a szabadtéri atlétikai bajnokságon, és itt országos bajnoki címet nyert.

Ennek ellenérre 2019-ben Telfer arról nyilatkozott, hogy egy transzgender nő hátrányban van a nők között a magassága és a hormongátló gyógyszerek használata miatt. A sportoló arra is panaszkodott, hogy nagyon sok edzőt megkeresett, de senki nem akarta elvállalni a felkészítését az olimpiára.

Bár azt gondolja, hogy az emberek továbbra is kinevetik, ő nagyon boldog attól, amit csinál, és bízik benne, hogy ezzel hozzájárulhat ahhoz a változáshoz, amit szeretne látni a világban.

A Telferrel kapcsolatos hír néhány nappal az után jelent meg, hogy kiderült, Laurel Hubbard lehet az első transzgender sportoló, aki súlyemelőként részt vehet az olimpián.

Természetesen a transzgender sportolók megjelenésének nem örül mindenki, sokak szerint, ha így megy tovább, akkor ki fogják szorítani a nőket a sportból.

„A nők nem akarnak majd olyan sportágat űzni, amiben nincs esélyük érmeket nyerni, vagy kijutni egy nemzetközi versenyre” – nyilatkozta az eset kapcsán Tracey Lambrechs volt súlyemelő olimpikon.

Hunhír.info – hirado.hu