- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Szivárványos út vezet az EU-ba

Régóta húzódik a törvényhozási folyamat Szerbiában az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról. Lapértesülés szerint most felgyorsultak az események, miután tegnap az emberi és kisebbségi jogok, valamint a társadalmi párbeszédért felelős minisztérium nyilvánosságra hozta a készülő törvényjavaslat főbb pontjait. Gordana Čomić miniszter szerint még a tavaszi ülésszak végén szavazhat róla a parlament.

Az egyenlő házasságról szó sem lehet, hiszen a szerb alkotmány még 2006-ban kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg a házasság fogalmát.

A törvénytervezet egyik legfontosabb eleme a helyi LMBTQ-közösség számára, hogy kórházi kezelés esetén a másik fél hozzátartozói minőségben látogathasson és járhasson el. Üdvözölhetik azt is, hogy a közös vagyon, a nyugdíj és az öröklés kérdését is a házassággal egyenlő módon rendezi a tervezet.

Boris Milićević miniszterhelyettes szerint a tervezet közzététele bizonyítja, hogy megvan a politikai akarata a törvény elfogadásához.

A miniszterhelyettes szerint az azonos nemű párok jogi helyzetéről szóló törvénytervezetet még a tavaszi ülésszak során elfogadhatják, ez a terve Ana Brnabić miniszterelnöknek. Milićević hozzátette, Szerbia szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, a csatlakozásig pedig a jogharmonizáció keretében az uniós normákhoz kell igazítania saját jogszabályait, ennek része a most zajló jogi folyamat is.

Hunhír.info – Humen nyomán