- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Nem a szivárványcsaládokra. A normalitás mellett döntöttek a csehek

A V4-ek országai sorra összezárnak az azonos nemű párok örökbefogadásának megítélésében. Elutasította a cseh alkotmánybíróság a prágai kerületi bíróság törvénymódosítási javaslatát, amely lehetővé tette volna külföldön házasságot kötött azonos nemű párok számára cseh gyerekek örökbefogadását.

A cseh törvények jelenleg nem teszik lehetővé, hogy cseh azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe, illetve a házasság intézménye sem nyitott számukra. A prágai kerületi bíróság javaslata a nemzetközi magánjogi törvény módosítását szerette volna elérni, ám az alkotmánybíróság ezt azzal utasította el, hogy így meleg és leszbikus párok a cseh jogszabályokat megkerülve külföldön kötnének házasságot, hogy aztán így nyíljon meg számukra az örökbefogadás hazai lehetősége.

A We Are Fair cseh LMBTQ szervezet sajnálkozásának adott hangot a döntést követően, hangsúlyozva, hogy az újabb okot szolgáltat a házassági egyenlőség mielőbbi megvalósítására.

Tavaly decemberben a magyar parlament szavazott a szivárványcsaládok örökbefogadásának tilalmáról, amikor az alaptörvényben rögzítette, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, előtte néhány hónappal pedig a lengyel alkotmányba került be tiltó passzus.

Hunhír.info – Humen nyomán