- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Grease nem PC, nem kóser, nem meleg, nem kell

Újabb elmebetegség ütötte fel fejét. Éktelen haragra gerjedtek a fiatal filmkritikusok világszerte az interneten, hatalmas felháborodást keltő jelenetei miatt örökké betiltatnák a Grease című romantikus filmmusicalt a politikai korrektség jegyében.

A napokban több országban is leadták a tévében az 1978-ban bemutatott, Oscar-díjra is jelölt ikonikus mozit. Többek szerint mostanra teljesen idejétmúlt lett, a mai kor szemléletének nem felel meg. A kritikusok úgy vélik, a film, amelynek főszereplője Olivia Newton-John (72) és John Travolta (66), hemzseg a rasszista, erőszakoskodó, szexista és homofób megjegyzésektől, ezért le kellene venni a műsorról. A mozgalom egyre több klasszikus alkotást tiltana be.

„Bár a Grease a 70-es évek egyik legtöbb bevételt hozó filmje volt, túlságosan is szexista, árad belőle a nőgyűlölet, és borzasztó, hogy csak fehér emberek szerepelnek benne. Örökre be kellene tiltatni, hogy soha ne játszhassák a tévében, végül is 2021-et írunk” – háborgott az egyik kritikus a Twitteren. A közösségi oldalon valóságos hadjárat indult a betiltására, ízekre szedték a sikerfilmet, amelyet a magyar mozikban Pomádé címmel mutattak be.

Szintén fontos érv a tiltakozók részéről, hogy a világhírű fimmusicalben egyetlen színes bőrű szereplő sincs.

Mint kiderült, a fiatalabb nézőknek leginkább az a jelenet volt sértő, amikor a Kelly Ward (64) által alakított Putzie a pad alá bebújva próbál meg belesni két középiskolás lány szoknyája alá. Volt, aki az egyik dal szövegében talált kivetnivalót, mondván, a Summer Nights című legendás betétdal inkább sejtet nemi erőszakot, mintsem azt, hogy a főszereplőt, Dannyt alakító Travolta megpróbálja elcsábítani Sandyt, akit Newton-John alakít. Többeket az is dühít, hogy cafkának bélyegezték a Stockard Channing (76) által játszott Betty Rizzót, aki több fiatalemberrel is ágyba bújt, egy alkalommal a védekezésről is megfeledkezve.

A Danny és Sandy legendás szerelmét megörökítő kultuszfilmet 1978 óta több millióan látták, és közel 400 millió dollár (118,7 milliárd forint) hasznot hozott, főleg a legendás filmzenék miatt. Most azonban lehet, hogy eltűnik a süllyesztőben.

Nem a Grease az első film, amely a durva kritika áldozatául esik: az elmúlt évben az 1939-es filmklasszikus, az Elfújta a szél című film ellen tiltakoztak. Akkor azért indult lázadás, ahogy a fekete bőrszínű embereket ábrázolja, és a rabszolgaságot pozitív színben tünteti fel. Az amerikai polgárháború idején és az azt követő években játszódó, többszörös Oscar-díjas filmet emiatt vette le műsoráról a memphisi Orpheum mozi is.

Blikk – Hunhír.info