- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Lettországban is nyomul a mások mesekönyvlobbija

Egy dühös anyuka a lett köztévé “Tabuk nélkül” című panaszműsorához fordult, miután az egyik rigai plázában megvásárolta az Ideje menni aludni (Laiks gulēt iet) című könyvet. A Laurens Šimels író és Elīna Brasliņa illusztrátor közreműködésével készült mesekönyvben egy kiskutya segítségével különböző családok életébe pillanthatunk be. Az anyuka nehezményezi, hogy az egyik történetben a főszereplő kislánynak két apukája van.

Megvettem a gyerekeknek szánt Ideje menni aludni című könyvet a T/C Alfas bevásárlóközpont Jānis Roze könyvesboltjában. Kellemetlen meglepetésként ért, hogy a könyv egy olyan történetet tartalmaz, amelyben egy kislánynak két apukája van. Azt gondolom, hogy elképesztő, hogy ilyesmit árulnak!

A közmédia kommentszekciójában sokan osztják a felháborodott vásárló véleményét, és egyesek inkább kidobták a könyvet a szemétbe, amikor meglátták a kifogásolt mesét.

A lett alkotmányba 2006-ban beleírták, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként értelmezendő. Nincs bejegyzett élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára, akik is nem fogadhatnak örökbe gyeremekeket. Emiatt többen is jelzik, hogy az anyuka egy olyan családformát kifogásol, ami Lettországban jogilag nem is létezik.

Hunhír.info – Humen