- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A Vatikán nem ért egyet a pápa kiragadott mondataival

Kiragadták a szövegkörnyezetből Ferenc pápa azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatára, valamint a meleg családokra vonatkozó megjegyzését és az nem jelenti a római katolikus egyház ezzel kapcsolatos álláspontjának a változását – áll a Vatikán [1] államtitkársága által a nunciatúrákra küldött jegyzetben, amelyet a Szentszék mexikói nunciusa közzétett a Facebookon.

A Franco Coppola érsek Facebook-oldalán vasárnap óta olvasható jegyzet szerint a Ferenc pápáról szóló, 2020-as dokumentumfilmben egy tavalyi interjúból ragadtak ki és vágtak össze részleteket, amelyeket a teljes szövegkörnyezet nélkül vetítettek le a Francesco című, idén októberben bemutatott dokumentumfilmben.

A jegyzet szerint a pápa két külön kérdésre, az interjú különböző pontjain adott válaszát egybemosták és átszerkesztették, így az félreértésre adhat okot.

„A homoszexuális embereknek joguk kell legyen ahhoz, hogy családban éljenek. Ők is Isten gyermekei. Emiatt senkit sem szabad kitagadni vagy szenvedésre kényszeríteni.” „Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek lehessenek”

– hangzanak el az azóta híressé vált mondatok egymás után a Evgeni Afineevsky által rendezett dokumentumfilmben.

A jegyzetben rámutatnak arra, hogy e szavakat a pápa 2019-ben a mexikói Televisa tévétársaságnak mondta, utalva a még korábban, Buenos Aires érsekeként általa mondottakra, és az első mondattal arra célzott, hogy a családoknak nem szabad eltaszítaniuk maguktól a gyerekeiket, rokonaikat, ha kiderül róluk, hogy homoszexuálisak.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a dokumentumfilm nem említi ugyanezen interjú egy másik helyét, ahol az akkori érsek a második idézet mellett leszögezi:

a katolikus egyház elfogadhatatlannak tartja a melegházasságot, és nem támogatja azt sem, hogy meleg párok gyerekeket fogadjanak örökbe. Kiemeli mindazonáltal, hogy nekik is szükségük van az állam törvényei adta védelemre, ám ez nem egyenlő az egyházi áldással.

A mexikói interjúban a pápa úgy vélekedett, hogy elsősorban gazdasági és praktikus okok – például egészségbiztosítás, illetve együttélés – miatt szükséges az azonos neműek közti élettársi viszony jogi szabályozása.

A Televisa által készített interjú csak részben került adásba, ám úgy tűnik, Afineevskynek hozzáférése volt a teljes anyaghoz. A rendező, aki korábban azt mondta, a filmben az interjúkat ő készítette Ferenc pápával, a bejelentést egyelőre nem kommentálta.

MTI