- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

Ferenc pápa a melegek élettársi kapcsolatáról

A héten mutatják be Olaszországban a Evgeny Afineevsky által rendezett Francesco című dokumentumfilmet, amely a római katolikus egyházfő elmúlt hét évét mutatja be és amelyben Ferenc pápa számos, az azonos nemű párokkal kapcsolatos kijelentést tesz. Olyanokat is, amelyeket korábban nem hallhattunk tőle – számol be a Washington Post.

Az argentín származású egyházfő például kiáll amellett, hogy a meleg és leszbikus párok is köthessenek az állam által elismert élettársi kapcsolatot, noha az azonos neműek közötti házasságot továbbra is ellenzi. A homoszexuálisok is Isten gyermekei, nekik is joguk van a családhoz, senkit nem kellene ettől megfosztani vagy emiatt megkeseríteni az életét – mondja többek között.

A dokumentumfilm szerint a pápa a saját korábbi nyilatkozataihoz képest is máshogy áll a melegek elismerésének kérdéséhez. 2013-ban például még azt mondta, hogy komoly “antropológiai regressziót” jelentene, ha a jog egyenlőnek ismerné el a heteroszexuális és homoszexuális párokat.

Ferenc pápa radikálisan más álláspontot képvisel az elődeihez képest és a római katolikus egyház hatályos törvényeihez képest is. Elődje, XVI. Benedek a homoszexualitást belső erkölcsi gonoszságnak nevezte, az egyház rendellenességnek tartja.

Afineevsky bízik benne, hogy a Francescót valamelyik streaming szolgáltató is terjeszteni fogja majd.

Hunhír.info – Humen