- HUNHÍR.info - http://hunhir.info -

A katalánok átérzik a székelyek fájdalmát – Gyűlnek az aláírások

Spanyolország lehet a következő európai uniós állam, ahol határidőre összegyűlik a kellő számú aláírás a székely petícióhoz: a katalánok ezrével csatlakoznak az akcióhoz. Közben egyre több országban nő az aláírási kedv, amire szükség is van, mert közeledik a kezdeményezés november 7-ei határideje – írja a Magyar Nemzet.

Két nap alatt majdnem ötezer spanyolországi, valószínűleg katalán szignó érkezett a székely petíció online aláírásgyűjtéséhez, ezzel a szükséges mennyiség egyharmada megvan. Ha ilyen ütemben gyűlnek a szignók, akkor Spanyolország lehet a negyedik ország, ahol sikerül elérni a jogszabályban előírt limitet. Ezt segítheti, hogy az Írdalá.hu csapatának értesülései szerint Katalónia népszerű klubja, a Barcelona és a Ferencváros szurkolói egyeztetnek arról, hogy a holnapi labdarúgó-mérkőzés kapcsán valamilyen formában ráirányítsák a figyelmet a Signiteurope.com szlogenre. Nehézség, hogy a két csapat Bajnokok Ligája összecsapása zárt kapus lesz Barcelonában.

A székelyek által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Az uniós támogatások elosztásánál a legtöbb helyen ugyanis burkoltan hátrányba szorítják azokat a régiókat, ahol a kisebbséget jelentő nemzeti lakosság van többségben. Eddig összesen három államban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült összegyűjteni a kellő számú aláírást. Ahhoz, hogy a székely petíció érvényes és eredményes legyen, további négy európai államban kell a limitet teljesíteni.

Mandiner – Hunhír.info